Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Despotická trenérka Tutberidzeová: Účastní se MS i přes všechny sankce!

Autor: ptr

Zřejmě nejúspěšnější krasobruslařská trenérka současnosti je na mistrovství světa v Japonsku. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by se nejednalo o ruskou expertku s kontroverzní pověstí Eteri Tutberidzeovou (49). Ruští sportovci musí sedět kvůli sankcím doma, ale trenérka si svou cestu na šampionát našla i tak.

Ruské krasobruslení se snaží tvářit, že izolaci a sankce vlastně ani nezaznamenalo. Místo mistrovství Evropy či světa si uspořádali monstrózní akci s názvem Grand Prix Ruska. Pro sportovce jako takové je ovšem chybějící srovnání s mezinárodní konkurencí velkým problémem. Veleúspěšná trenérka Tutberidzeová si ovšem našla cestu, jak se na MS podívat.

V její domovině ovšem nyní rezonuje otázka, zda je to fér a etické vůči jejím domácím svěřencům. Do země vycházejícího slunce totiž jede se skupinkou tří cizinců. Podobná možnost byla nabídnuta i zasloužilé trenérce Nině Mozerové. Na jednom z letních setkání se ptala, zda může přicestovat na světový šampionát.

„Mohla bych přijet třeba na mistrovství světa jako divák? Jen cítit chuť a vůni soutěže. Řekli mi: Ne, nemůžete získat akreditaci. Můžete si koupit lístek a někde si sednout, ale nemůžete získat akreditaci. A je tu ještě jedna možnost. Přijet v zahraničním týmu. Na to jsem odpověděla: Ukazuje se, že nemluvíte se mnou, ale s mým pasem,“ popsala svou zkušenost. „Přirozeně jsem řekla, že v cizím týmu nikam nepojedu,“ dodala rozhodně pro Match TV.

To trenérka s despotickou minulostí se takovému zapojení nebránila. Na mistrovství světa se pod jejím vedením představí dva gruzínští krasobruslaři a mladý italský talent Daniel Grassl. Spolu s Tutberidzeovou dorazili do Japonska i další členové jejího týmu, choreograf Daniil Gleikhengauz a trenér Sergej Dudakov. Oba už byli i na lednovém evropském šampionátu.

Za své trénování krasobruslařek na ZOH 2022 získala Tutberidzeová ocenění od diktátora Putina.
Za své trénování krasobruslařek na ZOH 2022 získala Tutberidzeová ocenění od diktátora Putina.