Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velký smutek olympijského šampiona Doktora: Smrt táty (†81)!

Autor: ptr

Vychoval ho jako člověka i jako sportovce. Otec dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora (48) už mu ale další rady do života nepředá. Josef Doktor opustil tento svět ve věku 81 let. Bývalý mistr republiky v kanoistice nakonec největších úspěchů dosáhl jako trenér.

Josef Doktor se do dějin české kanoistika zapsal nesmazatelným písmem. Sám začínal jako závodník, ale zdaleka největší stopu zanechal až z pozice trenéra. Svého mladšího syna dovedl v Atlantě 1996 ke dvěma zlatým olympijským medailím a kromě toho působil jako trenér mládeže a juniorské reprezentace.

Byl také spoluzakladatelem klubu Prosport Sezemice. V tomto oddíle kromě jeho staršího syna Tomáše působí i reprezentanti a nezanedbává se ani výchova budoucích nadějí tohoto sportu. Jeho zásluhy ocenila i Česká trenérská akademie Českého olympijského výboru a zařadila ho do Síně slávy českých trenérů.

„U vody zůstane navždy jako jedna z největších trenérských osobností rychlostní kanoistiky, přestože už ho na závodech nikdy nepotkáme. S nejhlubší soustrastí celé jeho rodině i závodníkům, které vychoval během své trenérské kariéry, oznamujeme, že do kanoistického nebe odešel Josef Doktor. Trenér a otec dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora a řady dalších kanoistů nás opustil v pátek 24. března 2023,“ oznámil smutnou událost Český olympijský výbor.

„Tak přátelé, nejlepší trenér všech dob odešel včera do kanoistického nebe,“ napsal k fotografii svého tatínka Martin Doktor. „Jednou tohle zažije každý, že se musí rozloučit s rodičem. Jsem vděčný za úspěchy, které jsme spolu získali, ale nejvíc si vážím toho, jaké hodnoty mi táta dal do života i mimo sport,“ vzpomněl na svého otce.

Martin Doktor si z Atlanty odvezl dvě olympijská zlata
Martin Doktor si z Atlanty odvezl dvě olympijská zlata