15. února 2023 • 18:10

Experti proti Rusům a Bělorusům. ČOV začíná sbírat právní podklady

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představitelé Českého olympijského výboru (ČOV) se rozhodli vytvořit expertní skupinu, jejíž cílem bude připravit právní podklady pro Mezinárodní olympijský výbor (MOV), které zamezí startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži 2024. Své zástupce by ve skupině měli mít i iniciátoři petice vyzývající ke stejnému kroku Martin Ondráček a Dalibor Dědek, kteří stojí za iniciativou Dárek pro Putina. ČOV o tom informoval v tiskové zprávě.



„Chceme mít pevnou právní oporu pro prosazení toho, co považujeme za správné. Proto jsme začali dávat dohromady skupinu složenou z právníků a expertů na diplomacii, jejíž členové připraví materiál, který najde oporu například v Chartě OSN a Všeobecné deklaraci lidských práv a Olympijské chartě,“ uvedl předseda ČOV Jiří Kejval po dnešním jednání s iniciátory petice. „Domníváme se, že diplomatické řešení věcí je lepší. Věříme, že náš konstruktivní postoj MOV přivítá,“ řekl Kejval.

Iniciativa Dárek pro Putina sepsala on-line petici, která žádá ČOV, aby všemi prostředky účasti Rusů a Bělorusů v kvalifikaci na olympiádu zabránila, minulý týden. Její autoři zároveň žádají, aby v případě, že budou na hrách startovat, Česko olympiádu bojkotovalo. K dnešnímu dnu petici podepsalo přes 18 tisíc lidí.

„Shodli jsme se na jedné věci. Uděláme všechno pro to, abychom zabránili účasti Ruska a Běloruska v Paříži. Cestu, kterou chce zvolit Český olympijský výbor, respektujeme,“ řekl Martin Ondráček.

Zástupci ČOV dnes opět zdůraznili, že jsou proti účasti Ruska a Běloruska na olympiádě v Paříži a ve svém postoji se shodují s ministerstvem zahraničí i Národní sportovní agenturou. MOV totiž v poslední době uvažuje o návratu ruských a běloruských sportovců do soutěží, kterých se nesmí účastnit kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud