Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tenistka nemohla letět na turnaj: Přepravce ji odmítl kvůli ruskému pasu!

Autor: ptr

Tak tohle rozhodně nečekala. Ruská tenistka Vitalija Ďjačenková (32) má za sebou pořádně nepříjemný zážitek, když jí byla odepřena možnost nastoupit do letadla. A důvod? Ruský pas! Polské aerolinky jí odmítli přepravit a zklamaná žena nechápe, jak s ní mohli jednat takovým způsobem.

Hráčka, která aktuálně zaujímá až 250. místo na žebříčku WTA propadla po odmítnutí zoufalství. „Dnes jsem byla vyloučena z letu polských aerolinek na trase Káhira - Varšava - Nice. A to jen proto, že vlastním ruský pas. Pravidla aerolinek LOT bohužel nepřipouští přepravu ruských občanů. Nepomohlo mi ani to, že jsem měla písemnou podporu v podobě dopisů od WTA i ITF,“ začala popis celého problému.

„Navíc jsem sebou měla i dopis od mého otce, který se narodil na Ukrajině a pracuje pro OSN. Tento dopis potvrzoval, že jsem jeho dcera (předpisy hovoří o tom, že členové rodiny držitele diplomatického pasu musí být přepraveni), ale to vše bylo zamítnuto jen kvůli místu narození,“ nechápala jak je možné, že ji potkal takový osud.

„A konec mého příběhu? Uvízla jsem na letišti v Káhiře, jednali se mnou jako s občanem třetí třídy, utratila jsem tisíce eur, abych se stejně musela odhlásit z turnaje, na který jsem se neměla jak dostat a musela místo toho jet domů,“ shrnula stručně své zklamání.

„Jako profesionální sportovec, který nyní nemůže nastupovat pod jakoukoliv vlajkou a reprezentovat jakoukoliv zemi, se jen snažím pokračovat ve své kariéře tenistky. Je toto fér vůči sportovcům, kteří nemají s touto nešťastnou situací nic společného? Doufám, že budeme osvobozeni od politiky, rasismu a nacismu,“ zakončila vyprávění přáním, ke kterému přidala srdíčko.

Své si ke kauze řekli i zástupci aerolinek, kteří vydali oficiální prohlášení. „Polské aerolinie LOT nemohly přijmout na svůj let občana Ruské federace, jednajíce v souladu s výnosem ministra vnitra ze dne 13. března 2020 o dočasném pozastavení nebo omezení pohraničního styku na některých hraničních přechodech,“ zní stanovisko LOT. Společnost dále poznamenala, že tato omezení pro ruské občany cestující ze zemí mimo schengenský prostor se vztahují i ​​na situace, kdy je letiště pouze přestupním bodem.

Krásná ruská tenistka Vitalija Ďjačenková
Krásná ruská tenistka Vitalija Ďjačenková