Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Abramovičova slíbená pomoc okupované Ukrajině? Desítky miliard odmítá poslat!

Autor: pl

Sliby chyby. Touto otřepanou frází by se dala shrnout situace ohledně bývalého fotbalového bosse Romana Abramoviče (56) a občanů Ukrajiny. Ruský miliardář totiž loni slíbil těžce zkoušenému národu poslat desítky miliard korun, jenže situace se krapet obrátila. Nejenže se někdejší majitel Chelsea ke splnění závazku nemá, ale dokonce se nechal slyšet, že značnou část určených peněz by rád poslal obyvatelům diktátorské země!

Vypadá to, že více než 64 miliard korun, které Abramovič inkasoval za loňský prodej Chelsea americkému podnikateli Toddu Boehlymu, se k trpícím lidem na Ukrajině letos jen tak nedostane, pokud vůbec někdy. Ruský oligarcha musel kvůli sankcím na svou osobu kvůli ruské okupaci prodat slavný fotbalový celek, načež slíbil, že peníze pošle ukrajinským obětem válečného konfliktu.

Uběhl ale víc než rok a peníze stále nedorazily. Proč? Úspěšný podnikatel, který má úzké vazby na diktátora Vladimira Putina, totiž chce, aby podstatná část těchto financí šla i na pomoc lidem v Rusku, které tato válka postihla. Do dnešního dne odmítá podepsat uvolnění finančních prostředků. S jeho postojem ale nesouhlasí britská vláda ani Evropská komise, která poukazuje na platné sankce proti Rusku.

K zapeklité situaci ohledně pořádného balíku peněz, který je aktuálně zmražen na britském bankovním účtu patřící Abramovičově společnosti Fordstam, se vyjádřil britský státní tajemník James Cleverly. „Chceme se ujistit, že uvolněné peníze půjdou výhradně příjemcům, kterým jsou určeny. Potřebujeme plné ujištění, že tomu tak je,“ citoval Cleverlyho britský list Daily Mail.

Oligarcha, který pochází z města Saratov, založil pro ukrajinské oběti války i nadaci. Peníze z prodeje londýnského mančaftu měly původně dorazit už minulé léto, pak byly očekávány v lednu letošního roku, ale zatím stále nic.

„Nyní doufáme, že peníze začnou na Ukrajinu přicházet dříve, než ke konci roku opět nastanou kruté zimní podmínky, ale momentálně nemáme žádné záruky, že se tak stane,“ přiblížil britskému plátku zdroj, který má k Abramovičově nadaci blízko. Jestli se tedy miliardová transakce stihne provést před drsnou zimou, to je zatím ve hvězdách.

Bývalý majitel londýnského týmu Roman Abramovič chce podstatnou část peněz z prodeje Chelsea darovat i ruským občanům, které postihla válka. Proti je ale britská vláda i Evropská komise
Bývalý majitel londýnského týmu Roman Abramovič chce podstatnou část peněz z prodeje Chelsea darovat i ruským občanům, které postihla válka. Proti je ale britská vláda i Evropská komise