Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Diváci strnuli hrůzou: Na závodě vyletělo z auta kolo rovnou do davu

Autor: TT

Festival rychlosti v Goodwoodu přinesl děsivý moment! Z jedoucího automobilu vyletělo kolo do vzduchu a vletělo přímo mezi přítomné a značně šokované diváky na závodišti. Velká oslava motoristického sportu a automobilové kultury v britském Sussexu se tak proměnila v drama.

Festival rychlosti v Goodwoodu 2023 přinesl pořádné vzrušení! Populární závod do vrchu začal klasicky zahříváním pneumatik na startovní čáře. Rozhodně v tu chvíli nic nenasvědčovalo tomu, že budou diváci v ohrožení a že se zde na okruhu The Hillclimb stanou svědky ošidné dopravní nehody.

Zkušený domácí závodník Grant Williams se řítil do zatáčky v mírném driftu, když zničehonic jeho stříbrnému Jaguaru Mark 1 z roku 1959 upadlo levé zadní kolo a po pár odrazech vletělo do nacpaných řad za ochrannými bariérami. V tu ránu se všem zatajil dech!

Diváci měli ale obrovskou dávku štěstí a překvapivě vyšli z této neočekávané nehody bez vážnější úhony. Dva lidé byli sice zasaženi oním zbloudilým kolem, ale naštěstí se jedná jen o lehká poranění a riziko jakýchkoliv následných zdravotních komplikací je prý vyloučené. Avšak chyběly pouhé centimetry a mohlo být podstatně hůře. Nehoda tak zapříčinila, že se závod zdržel o 40 minut. 

„Po incidentu v závodě do vrchu s potěšením potvrzujeme, že nedošlo k žádným vážným zraněním a zúčastnění si mohli akci užít,“ stojí v oficiálním prohlášení pořadatelů, kteří si hodně oddechli, že se nikomu nic nestalo. Dále uklidnili diváky, že jim záleží na jejich blahu a že pracují na lepším řešení bezpečnosti.

Není známo, co se přesně stalo, avšak s hrozbou uvolněných kol se na závodišti musí počítat. Mnoho závodních sériích nejvyšší úrovně tak zavedlo různá protiopatření, která chrání diváky důsledněji a zmenšují tedy toto riziko na absolutní minimum. Podobný příběh napsal například i Indianapolis 500, kdy kolo obdobně vyskočilo z trati a zničilo divačce auto na parkovišti. 

Nehoda Granta Williamse však nebyla jedinou kolizí na okruhu v Goodwoodu! Jiný závodník v jednorázovém konceptu Hyundai RN22e najel do zatáčky Molecomb obří rychlostí, nezvládl auto uřídit a vyletěl tak z dráhy do řady balíků se senem, které nekompromisně projel, než se vůz zcela zastavil. Řidič i spolujezdec vyvázli bez újmy na zdraví, vše tak dopadlo dobře v obou případech. To nelze říci o autech, která utrpěla značná poškození. Trávník v okolí závodiště byl totiž doslova posetý automobilovými součástkami!

Letošní ročník se pak koná jako obvykle v Sussexu na jižním pobřeží Anglie, kde se v tuto neděli (16. července) rozhodne o celkovém pořadí. Tyto závody do vrchu kromě zapsaných jezdců tradičně přilákaly také celou řadu motoristických nadšenců, různé výrobce automobilů a dílů i velká jména. Akce se totiž zúčastnil také slavný herec Rowan Atkinson či hvězdný pilot Lewis Hamilton,  sedminásobný mistr světa ve Formuli 1, kteří se zde všerůzné fotili s nadšenými fanoušky.

Festival rychlosti v Goodwoodu přinesl děsivý moment. Uvolněné kolo zavítalo mezi šokované diváky.
Festival rychlosti v Goodwoodu přinesl děsivý moment. Uvolněné kolo zavítalo mezi šokované diváky.