Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Česká tenisová šampionka Vondroušová: Přiveze domů »božskou« trofej z Wimbledonu?

Autor: pl

Moment, o kterém sní snad každá tenistka na světě. Přesně ten se v sobotu 15. července splnil Markétě Vondroušové (24), když po vítězném finále Wimbledonu zvedla nad hlavou slavnou trofej Venus Rosewater. Přiveze ale sympatická šampionka legendární talíř do Česka?

Jak se to vezme. Ano i ne. Vondroušové, stejně jako všem vítězkám londýnského grandslamu, věhlasnou mísu organizátoři jen půjčují. Ta pravá se následně uloží zpátky do muzea v All-England Clubu. Domů poletí sokolovská rodačka s replikou, která je ale o něco menší než originál. Konkrétně má v průměru 14 palců, zatímco pravá trofej má 18 a 3/4 palce.

Tuzemští tenisoví nadšenci, kteří se na blyštivý tác z Anglie těšili, se tak budou muset spokojit ,,jen" s jeho replikou. Ten ale byl celých 57 let až do roku 2007 ještě menší, než jak ji vítězné tenistky znají z dnešní doby. Původně totiž měla kopie v průměru pouze 8 palců.

Po kom je vlastně lesklý talíř pojmenován? Správná otázka v tomto případě není po kom, ale po čem. Trofej získala své jméno díky růžovému oleji bohyně Venuše. Nyní tento cenný kus tenisové historie, který se uděluje od roku 1886, pozvedla nad hlavu jiná bohyně, ta česká.

Česká tenistka Markéta Vondroušová si domů přiveze pouze repliku trofeje Venus Rosewater
Česká tenistka Markéta Vondroušová si domů přiveze pouze repliku trofeje Venus Rosewater