Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Skandál na MS v šermu: Ukrajinka diskvalifikována poté, co odmítla podat ruku Rusce!

Autor: čtk, red

Ukrajinská šavlistka Olha Charlanová, která na mistrovství světa v šermu v Miláně odmítla po výhře v 1. kole podat ruku Rusce Anně Smirnovové, byla kvůli tomu diskvalifikovaná za porušení pravidel. Podle regulí si musí šermíři po oznámení výsledku utkání potřást rukama. Napsala to agentura AFP.

Čtyřnásobná mistryně světa mezi jednotlivkyněmi Charlanová se stala první ukrajinskou sportovkyní, která se od začátku ruské invaze utkala v přímém souboji se soupeřkou z okupující země. Smirnovovou porazila 15:7.

Smirnovová po prohře natáhla k Charlanovové ruku, ta ale odmítavě pohnula hlavou, pozvedla zbraň a zřejmě se chtěla pozdravit ťuknutím šavlí. Když se ani po chvíli neshodly na způsobu, tak Ukrajinka odešla. Smirnovová pak ještě 45 minut po zápase odmítala opustit planš, v němž zprvu stála a později seděla na židli. Kvůli tomu se výrazně zdržel další program.


Ruští a běloruští šermíři mohou na šampionátu startovat jako neutrální sportovci. Ukrajinská vláda původně zakázala svým reprezentantům nastoupit proti soupeřům z Ruska či Běloruska. Ve středu nařízení upravila na protivníky reprezentující Rusko či Bělorusko.

Dvaatřicetiletá Charlanová už před šampionátem prohlásila, že by na MS chtěla nastoupit proti ruské soupeřce. „Pro náš národ je důležité, abychom jen neseděli na gauči. Vojáci z předních linií se na nás dívají,“ řekla agentuře AFP.

Ve středeční soutěži kordistů odmítl bronzový olympijský medailista z Tokia Ukrajinec Ihor Rejzlin v 1. kole nastoupit proti Rusovi Vadimu Anochinovi a vypadl.

Zdrcená Ruska Anna Smirnovová
Zdrcená Ruska Anna Smirnovová