Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Šokující vyjádření poradkyně MOV: Nechte sportovat i Rusy, kteří se zúčastnili invaze!

Autor: čtk, red

Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (MOV) by v úterý měla jednat o otázce ruských a běloruských sportovců. Program navazuje na poslední kroky MOV, který od ledna hledá cesty, jak umožnit některým sportovcům z Ruska a Běloruska účast v neutrálních barvách na olympijských hrách 2024 v Paříži. Aktuálně jsou ve většině sportů vyloučeni z mezinárodních soutěží kvůli válce na Ukrajině.

Okupovaná Ukrajina a především evropské země včetně Česka jsou pro zachování současných sankcí a tuto myšlenku odmítají. MOV, který loni krátce po ruské invazi na Ukrajinu sám vyloučení doporučil, se nyní opírá o stanovisko odborníků na lidská práva OSN, podle nichž je zákaz startů jen kvůli státní příslušnosti diskriminační.

MOV by mohl řešit podmínky, které by ruští a běloruští sportovci museli jako neutrální splňovat. Poradkyně MOV a zvláštní zpravodajka OSN pro kulturní práva Alexandra Xanthakiová si myslí, že by se mohli vrátit i ti, kteří sami bojovali v ruské armádě na Ukrajině. Vyloučení by se podle ní mělo týkat jen sportovců, kteří osobně páchali válečné zločiny.

Její stanovisko při nedělním on-line jednání organizovaném MOV rozlítilo ukrajinské zástupce. Řecká právnička ve službách OSN ale uvedla, že sportovci z chudších zemí takzvaného globálního Jihu její postoj sdílejí.

Ať už v úterý MOV rozhodne jakkoliv, zásadní bude postoj jednotlivých mezinárodních sportovních federací. Ty musejí rozhodnout, zda a jak se budou moci sportovci z Ruska a Běloruska zapojit do olympijské kvalifikace. Například Evropská i Světová atletika daly v uplynulých dnech jasně najevo, že s návratem sportovců z Ruska a Běloruska nyní nepočítají.

Protesty před sídlem MOV v Lausanne ve Švýcarsku
Protesty před sídlem MOV v Lausanne ve Švýcarsku