Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Čeští a slovenští hokejisté v KHL řeší vážný problém: Mohou přijít o část peněz!

Autor: TT

Parádní výdělek! Není žádným tajemstvím, že právě tento důvod byl nejčastějším hnacím motorem českých a slovenských hokejistů, aby se vydali do KHL. Teď ale s financemi musí řešit vážný problém! Hodnota rublu totiž rapidně klesla.

Problémy v ruském hokejovém ráji? Tamní měna je již delší dobu pod tlakem, na čemž mají velký podíl ekonomické sankce a prodej západních aktiv do rukou domácích investorů. Rubl tak zaznamenává monstrózní propad vůči ostatním měnám, podle výpočtů je ohledně hospodářského výkonu třetí nejhorší světovou měnou v letošním roce. Hůře si vede už jen egyptská libra a argentinské peso.

Ruský rubl činí v přepočtu na naší měnu 0,24 korun. A přesto, že mnozí stále pochybují o hospodářské síle v tuzemsku, naše platidlo je silnější než v minulosti. Na to se v kůži českých hokejistů, kteří momentálně působí v KHL, pochopitelně nedívá moc dobře. Ale s nevyzpytatelnými nástrahami při své ruské štaci museli hráči počítat, vzhledem k tomu, do jaké pozice se Putinova země po invazi na Ukrajinu dostala.

Dohledat platy hráčů v Kontinentální hokejové lize není úplně snadné. Na ruských portálech championat.ru a sport.business-gazeta.ru je nicméně možné najít čísla údajné roční gáže jednotlivých hráčů, podle kterých můžeme snadno spočítat, kolik budou přibližně tratit čeští a slovenští hokejisté při slábnoucím rublu

Nejbohatším českým hráčem v KHL je Dmitrij Jaškin, který v Kazani od nové sezóny pobírá základní plat 80 milionů rublů ročně s blíže nespecifikovanými bonusy. Spekulace poté hovoří, že výkonnostní odměny Dimy se vyšplhají až na několikanásobek jeho platu, díky čemuž si za 3 sezóny v tatarském klubu přijde na celkových 152 milionů korun.

Podle dostupných údajů je pak nejlépe placeným Slovákem nováček soutěže Martin Gernát, který si má v Lokomotivu Jaroslavl vydělat 60 milionů rublů, dalších 27 milionů ještě může utržit v rámci bonusové složky mzdy.

Ještě před týdnem základní plat Gernáta odpovídal 660 tisícům v přepočtu na eura (přibližně 15,8 milionů korun českých), ale při aktuálním poklesu rublu na současnou úroveň je to o cirka 70 tisíc eur (tedy o skoro 1,67 milionů korun) méně. To samé platí i pro Jaškina, jehož peněženka musí oželet necelých 2,23 milionů, což už je pořádný balík peněz.

Dmitrij Jaškin sice patří mezi nejlépe placené hokejisty v celé ruské lize, ale v porovnání se zámořím se to po ruské agresi jeví jako „drobný obnos“. Průměrný plat v NHL totiž v minulé sezóně činil bezmála 3,2 milionů dolarů, což odpovídá 69,5 milionům na naše peníze. Průměr v KHL je v současné době 425 tisíc dolarů, tedy 9,24 milionů korun.

K plusu jde ruské lize pouze fakt, že ačkoliv je zde platový strop jako v NHL, reálně ve výsledku vůbec nefunguje. Ruské kluby se tento systém snaží obcházet a tak hráčům nadělují astronomické bonusy. Každopádně ve světle těchto událostí se již angažmá v KHL nejeví jako o poznání horší volba než v předchozích letech.

Kroky Ruska, které napadlo svou sousední zemi některé hokejisty k odchodu do KHL neodradilo. Sníží pro ně atraktivitu tamního prostředí padající rubl?

Dmitrij Jaškin i další čeští a slovenští hokejisté v KHL mohou přijít o nemalou část výplaty kvůli slábnoucímu rublu
Dmitrij Jaškin i další čeští a slovenští hokejisté v KHL mohou přijít o nemalou část výplaty kvůli slábnoucímu rublu