Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrt šerpy (†27) pod vrcholem K2: Rekordmanka se snaží vykoupit penězi

Autor: pl

Ta zpráva otřásla horolezeckým světem. Zatímco Kristin Harilaová (37) se radovala ze světového rekordu, když zdolala všech 14 osmitisícovek za pouhé tři měsíce, spatřila světlo světa informace, že těsně pod vrcholem hory K2, která byla na jejím seznamu poslední, zemřel v tu dobu šerpa Muhammad Hassan (†27). Norská horolezkyně ho obešla hned dvakrát. Později popsala věci ze svého pohledu. Kromě ní ale absolvoval výšlap i Wilhelm Steindl, který se nyní rozhodl rodině zesnulého nosiče pomoct!

Rozhodla se hájit. Horolezecká rekordmanka Kristin Harilaová zveřejnila na sociální síti obsáhlé vysvětlení nešťastné situace poté, co ji světová média obvinila z toho, že umírajícímu šerpovi Muhammadu Hassanovi nepomohla, ale jen ho obešla. Sama uvedla, že se  mu její kameraman Gabrielem a parťák Tenjen snažili pomoct téměř tři hodiny. V příspěvku sdílela i odkaz na sbírku pro Hassanovu ženu a tři děti, kterou vytvořil horolezec Wilhelm Steindl.

„Děkuju Wilhelmovi za to, že pro rodinu založil sbírku,“ napsala Harilaová s přiloženým odkazem na stránku, kde mohou lidé přispět. Sama přihodila tisíc euro, což je v přepočtu něco málo přes 24 tisíc korun.

V souvislosti s jejím rekordním výstupem se však hovoří o úplně jiných částkách. „Jeho žena s dětmi si nemůže dovolit léky ani jídlo. Když jsme za jeho rodinou dorazili, přeletěla nám Harilová a mnoho dalších lezců nad hlavami ve vrtulnících. Jak symbolické! Odletět z místa helikoptérou stojí 12 tisíc amerických dolarů na osobu (263 tisíc korun),“ zlobí se Steindl.

Celkovou částku, kterou je potřeba vybrat, stanovil Steindl na 2 600 000 korun. Mezi širokou veřejností vzbudila sbírka velký ohlas. Za dva dny od založení se totiž vybralo už dva a půl milionu korun!

Rakouský horolezec Wilhelm Steindl založil sbírku pro rodinu šerpy, který zemřel pod vrcholem hory K2
Rakouský horolezec Wilhelm Steindl založil sbírku pro rodinu šerpy, který zemřel pod vrcholem hory K2