Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Proválečná propaganda v KHL: Na ruských stadionech oslavují neonacisty jako hrdiny

Autor: TT

Tohle mysleli vážně?! Liga i celá země je však v mezinárodní izolaci a zájem o ni značně uvadá. Spíše než samotný sport tak fanoušky zaujala okázalá proválečná propaganda, která je s ruským hokejem úzce spjata už od dob studené války. Rozbruslení před startem soutěže ale způsobilo pořádnou vlnu pohoršení. 

Charitativní kampaně jsou nedílnou součástí současného hokeje, kdy povětšinou slouží pro konání dobra a šíření osvěty. Například v Kanadě či USA má takzvaná Military Appreciation Night velkou tradici, na kterou navázali další soutěže po celém světě. Výjimkou není ani KHL, jejíž kluby ale tyto marketingové prostředky bezostyšně využívají k šíření propagandy a k obhajobě ruské invaze na Ukrajinu.

Hokejisté armádního klubu CSKA Moskva vstoupili 1. září do nové sezóny těžkým duelem proti AK Bars Kazaň, kterému podlehli poměrem 2:5. Více než svým herním projevem na ledě však zaujali fanoušky spíše obsahem na jejich dresech. Na rozbruslení nastoupili v úborech s velkým písmenem „Z“ na pažích, které funguje od počátku invaze jako symbol ruského vpádu na Ukrajinu. To ale nebylo zdaleka vše!

Klub na sociální síti Telegram vysvětlil, že tentokrát jde o speciální poctu jednotce Espanola, která do svých řad rekrutuje zejména ultrapravicové fotbalové chuligány a otevřeně se hlásí k neonacismu. Ke členům tohoto uskupení patří například MMA zápasník Michail Turkanov, který má na těle tetování v podobě svastiky a další symbolů spojených s nacismem. Uniformy jeho spolubojovníků pak zdobí smrtihlav (německy totenkopf), který odkazuje na ozbrojené jednotky SS pod záštitou NSDAP.

„Dnes to bylo speciální rozbruslení. Věnovali jsme ho padlým bojovníkům vojenské organizace Espanola, kteří nezištně brání naši rodnou zem na nejtěžších částech fronty, kde riskují své zdraví a životy. Všichni povstaňme a aplaudujme našim válečníkům z Espanolu. Jsou to skuteční vlastenci a hrdinové Ruska,“ vzdal hold tradiční klub hold této jednotce navzdory prostému faktu, že tento extremistický spolek vraždí nevinné ženy a děti v sousední zemi.

„Ty dresy (s písmenem Z) jsem neviděl. Ale jde o armádní klub. Tak tomu je od počátku historie CSKA. Je to největší klub v Evropě. Žádný jiný se mu ani nepřiblíží. Ze sportovního hlediska je ten klub neuvěřitelný,“ reagoval na tuto kauzu bývalý brankář Aljoša Pilko, který v současnosti působí jako hráčský agent.

Kontroverzní úbor CSKA vyvolal velký rozruch, který lze přirovnat k nedávnému případu Dmitrije Jaškina z letošního února. Tehdy bývalý český reprezentant podpořil Den obránců vlasti, který oslavuje vítězství Rudé armády proti Němcům u Pskova a Narvy v roce 1918. Nyní se však pěly ódy na zavrženíhodné extremistické uskupení, které na Ukrajině „páchá staré hříchy novými způsoby“.

Hokejisté armádního klubu CSKA Moskva nastoupili na rozbruslení v dresech s velkým písmenem „Z“, čímž vzdali hold neonacistickému uskupení Espanola.
Hokejisté armádního klubu CSKA Moskva nastoupili na rozbruslení v dresech s velkým písmenem „Z“, čímž vzdali hold neonacistickému uskupení Espanola.