Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vražda švédských fanoušků v Belgii: Kdo byly oběti teroristického útoku?

Autor: pl

Byl to šok pro celý fotbalový svět. V rámci kvalifikace na Euro si to v pondělí 16. října v Bruselu mezi sebou rozdaly reprezentační výběry Belgie a Švédska. Utkání ale bylo za stavu 1:1 předčasně ukončeno. Proč? Během něj byli totiž zastřeleni dva švédští fanoušci! Nyní byla zveřejněna identita obou obětí.

Jak uvádí twitterový účet Visegrád24, zavražděnými Švédy byli pánové v pokročilém věku, kteří fotbalem skutečně žili. Severskou reprezentaci dlouhodobě podporovali na stadionech soupeře.

„Protože mezinárodní tisk nechce ukázat jejich tváře, uděláme to místo nich my," stojí na úvod v příspěvku. „Šedesátiletý Patrik Lundström a sedmdesátiletý Kent Persson byli velkými fanoušky švédské fotbalové reprezentace a často se jezdili dívat na venkovní duely. V Bruselu je zabil islamistický terorista."

Ke střelbě mělo podle belgické televize RTBF dojít zhruba v 19:15 u náměstí Sainctelette, které leží přibližně pět kilometrů od stadionu a kilometr od centra hlavního města Belgie. Podle zahraničních médií měl mít útočník na sobě oranžovou vestu a helmu. Nejdřív měl střílet na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov. Následně obrátil zbraň na pasažéry v taxi. Web Sudinfo.be uvedl, že při střelbě měl křičet arabský pokřik Alláhu akbar (v překladu Bůh je velký). Po střelbě ujel na motorce. 

Ráno následujícího dne policie muže podezřelého z teroristického činu zneškodnila v bruselské čtvrti Scharbeek. Podezřelý později v nemocnici podlehl zraněním.

Na veřejnost se dostaly identity zavražděných švédských fanoušků
Na veřejnost se dostaly identity zavražděných švédských fanoušků