17. října 2023 • 10:10

Ukončený zápas v Belgii: dohoda týmů, emotivní kouč, Švédové hned odletěli

Autor: ČTK, paš
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už před startem pondělního duelu s Belgií přišlo obří zklamání. Švédové po výhře Rakouska nad Ázerbájdžánem (1:0) měli jasno o tom, že po 28 letech budou chybět na EURO. O pauze však bylo hůř, hráči zjistili ještě větší tragédii. Při teroristickém útoku v Bruselu zemřeli dva švédští fanoušci. „Bylo mi z toho do pláče,“ řekl trenér národního týmu Janne Andersson. Zápas se nedohrál, reprezentanti ihned odletěli do Švédska.



První poločas skončil (1:1), hráči odkráčeli do kabin a zpátky už se nevrátili. Švédové se totiž o pauze dozvěděli o střelbě v belgické metropoli. Dva fanoušci v dresech zemřeli, třetí z nich utrpěl vážná zranění.

„V jakém světě to žijeme?“ reagoval na teroristický čin trenér Andersson. „Byl jsem hodně smutný. Jako Švédovi je mi to moc líto.“

Nastalo zděšení a nebyl důvod v utkání pokračovat. Ani z jedné strany. Rozhodčí zápas předčasně ukončili, což později potvrdila také UEFA na oficiálních stránkách. O budoucnosti zápasu se teprve rozhodne.

„Belgie je na turnaj kvalifikovaná a my už nemáme příležitost se na šampionát jakkoli dostat. Proto nevidím důvod, aby se tenhle zápas vůbec hrál. Chtěli jsme se okamžitě spojit s rodinami a přáteli, abychom se ujistili, že jsou v pořádku,“ řekl obránce Victor Lindelöf.

Kapitán švédského národního týmu s trenérem Anderssonem vystoupil krátce po přerušení zápasu na tiskové konferenci. „Cítili jsme se tady v bezpečí,“ poznamenal Lindelöf. Poté se s parťáky z reprezentace přesunuli na letiště a okamžitě odletěli do Švédska.

„Když jsem přišel do kabiny a začali jsme se o tom bavit, se stoprocentní jistotou jsme se shodli, že z respektu k obětem a jejich rodinám nebudeme pokračovat. Také jsme se chtěli spojit s rodinami a přáteli,“ uvedl švédský kouč.

V tu chvíli šel fotbal stranou. Zklamání z neúspěšné kvalifikace na EURO 2024 přebila skutečná tragédie.

Fanoušci zůstali na stadionu z bezpečnostních důvodů ještě zhruba dvě a půl hodiny po přerušení zápasu. Evakuace odstartovala až kolem půlnoci. Na utkání dorazilo až 35 tisíc lidí, z toho zhruba 650 ze Švédska. Poslední z nich opustil stadion kolem čtvrté hodiny ráno.

„Pohotově jsme zjišťovali, jak bychom mohli lidi nejlépe vyvést ze stadionu. Švédové se dočkali policejního doprovodu,“ informoval šéf belgické asociace Manu Leroy.

Byli totiž v nebezpečí. Belgický premiér Alexander De Croo v úterý ráno uvedl, že motivem útoku bylo to, že oběti byli švédští fanoušci.

Nahrávka z incidentu se objevila i na sociálních sítích. Muž po incidentu odjel z místa činu na motorce, podle svědků vykřikoval heslo „Alláhu akbar!“

Z pondělní vraždy je podezřelý pětačtyřicetiletý Tunisan, jenž v Belgii neúspěšně žádal o azyl. Před útokem zveřejnil video, v němž se hlásí k Islámskému státu, a po činu video s kritikou pálení koránu. Při úterním ranním zásahu ho belgická policie postřelila. O zhruba dvě hodiny později v nemocnici svým zraněním podlehl, uvedla belgická stanice RTBF.

Góly

Domácí: 31. Lukaku

Hosté: 15. Gyökeres

Sestavy

Domácí: Sels – Castagne, Faes, Vertonghen, Theate – De Ketelaere, Tielemans, Mangala – Bakayoko, Lukaku (C), Carrasco.

Hosté: R. Olsen – Wahlqvist, Lindelöf (C), Helander, Augustinsson – Svanberg, Cajuste, A. Ekdal, Forsberg – Kulusevski, Gyökeres.

Náhradníci

Domácí: Kaminski, Bodart, Debast, Doku, Openda, Lukebakio, Deman, Vanheusden, Vermeeren, Keita, Batshuayi

Hosté: Johansson, Nordfeldt, Holm, Claesson, Elanga, Lagerbielke, Karlsson, Starfelt, Larsson, Gustafson, Olsson, Quaison

Karty

Hosté: Svanberg

Rozhodčí

Mariani – Bindoni, Tegoni (ITA)

Stadion

King Baudouin Stadium, Brusel

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Belgie 7 6 1 0 21:3 19
2. Rakousko 8 6 1 1 17:7 19
3. Švédsko 7 3 0 4 13:11 9
4. Ázerbajdžán 8 2 1 5 7:17 7
5. Estonsko 8 0 1 7 2:22 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud