Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Skandál na dostihovém závodě: Kůň měl v sobě kokain i pervitin!

Autor: OB

Na Maltě se uskutečnil prestižní dostihový závod, o kterém se bude mluvit ještě hodně dlouho. Tématem však nebudou výkony jezdců nebo překvapivé výsledky, ale zakázané látky nalezené v moči jednoho z koní. Celým případem se bude muset zabývat policie.

Šestiletá klisna Halina Jibay doběhla na prvním místě dostihového závodu na Malta Equidrome. Radost žokeje Clinta Vassalla však netrvala příliš dlouho. Členové Maltského dostihového klubu měli podezření, že se v těle vítězného koně nacházejí nepovolené látky. Odebrali tedy vzorek moči, který následně poslali do nezávislé laboratoře poblíž Paříže.

Tam chemici provedli potřebné testy a výsledek byl jasný. V moči mladé klisny byly nalezeny stopy kokainu a pervitinu, které pro ni mohou být velmi nebezpečné. Stejně jako u člověka zvyšují srdeční tep a při fyzické námaze tedy hrozí riziko infarktu. Kromě těchto stimulantů měla Halina Jibay “v těle také stanozolol, což je steroid používaný kulturisty.

Majiteli klisny byla okamžitě pozastavena činnost a kolem dostihů se nebude moct pohybovat minimálně 2 roky. Také musí zaplatit pokutu 350 euro a jeho kůň se rok neobjeví na startu žádného závodu. Žokej Clinta Vassalla zůstane bez trestu. Pokud majitel v nejbližších dnech nevyvrátí výsledky testování, bude muset celý incident řešit také policie. Na Maltě jsou totiž všechny nalezené látky nelegální.

Na začátku cílové rovinky ztrácela klisna Halina Jibay (s jezdcem v modrém dresu) na vedoucího koně několik metrů
Na začátku cílové rovinky ztrácela klisna Halina Jibay (s jezdcem v modrém dresu)  na vedoucího koně několik metrů