Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Uvnitř kamionu českých biatlonistů: Servis nad zlato!

Autor: tad

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Vejde se sem 350 párů lyží, tři mazací stoly a šest servismanů. Ti v kamionu od časného rána do tmy makají na tom, aby Davidové a spol. na domácím MS připravili prkýnka na sto procent. Blesk do servisní kuchyně českých biatlonistů exkluzivně nahlédl.

Den před startem světového šampionátu na Vysočině v servisním kamionu vládne čilý ruch. Pracanti v pozadí na dnešní trénink připravili celkem 120 párů lyží a od rána testují, které budou na mokrém a těžkém sněhu ty nejlepší. Ještě nevědí, že ve smíšené štafetě to Čechům nepojede, teď všichni věří, že zvolí správně. „Lyže vyčistíme, namažeme, seškrábeme přebytečný vosk a vykartáčujeme. Pak je dáme do stojanu a můžeme testovat,“ popisuje svou práci servisman Peter Golian.

Jezdí hodiny

Servis na závody přijíždí dlouho před závodníky, ten český ve Vysočina aréně zaparkoval týden před MS. „Denně najezdíme každý aspoň 20 kilometrů, dohromady na lyžích strávíme desítky hodin,“ říká další servisák František Palla. On a jeho kolegové do kamionu chodí v osm ráno, na hotel se dostanou hodně po šesté hodině večerní.

Hromadu otestovaných lyží v den závodu servis zúží, každý závodník vybírá třeba z pěti párů. „Vybíráme lyže, které jsou při testu nejrychlejší a nejlepší na pocit,“ vysvětluje Golian. „Finální výběr konzultujeme i se závodníky, musíme si spolu vzájemně věřit,“ dodává Palla.

Zrádný fluor

Na volný styl mažou kluzné vosky, klistr byste v kamionu hledali marně. Servisáci se před sezonou museli vypořádat s velkou změnou, když se zakázaly fluorové vosky. „Určitě nám to ztížilo práci. Každý tým se pořád snaží trefit mázu, všichni pořád trochu hledáme ty správné vosky a postup,“ přibližuje Palla. Malým plusem pro servisáky je aspoň to, že se zbavili zdraví škodlivých výparů a nemusí při práci používat masky.

Víte, že...

Značka Hamé je 13 let hlavním partnerem České biatlonové reprezentace a fandí všem českým závodníkům během probíhajícího Mistrovství světa v biatlonu.