Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušané měřili hlasitost fanoušků na biatlonovém MS: Atmosféra je prý šílená!

Autor: OB

Ve středu začalo v Novém Městě na Moravě biatlonové mistrovství světa, a ačkoliv se českým závodníkům zatím nedaří, fanoušci si i tak celou akci naplno užívají. Rakouský deník krone.at se tedy rozhodl, že pomocí hlukoměru zjistí, jak moc jsou příznivci tohoto sportu hlasití. Jejich testu však neunikla ani kvalita občerstvení či doprovodného programu.

Za takovou atmosféru by se nemuseli stydět ani fanoušci na metalovém koncertu. Na Vysočině totiž dokázalo 20 tisíc návštěvníků vytvořit hluk rovnající se hodnotě 112,7 decibelu, což je téměř o 3 decibely více než na běžné hudební akci. Pro představu otravný hluk sbíječky, který primárně slýcháme v ranních nedělních hodinách, dosahuje maximálně 100 decibelů.

Rakouský deník připomíná, že se biatlonisté ke střelbě dostávají s pulsem kolem mezi 160 a 180. Následně se musejí uklidnit a začít střílet po terčích vzdálených 50 metrů, z nichž některé mají průměr pouze 4 a půl centimetru. To všechno pak probíhá za ohlušujícího rámusu a jemných otřesů, které způsobují fanoušci v ochozech. Jsou tedy z této atmosféry nadšení i závodníci?

Bývalý rakouský reprezentant Julian Eberhard říká, že ano. „Naskakuje z toho husí kůže. Nic srovnatelného neexistuje,“ řekl biatlonista, který má bronzovou medaili z mistrovství světa. Další bývalý biatlonista Erik Lesser nedávno označil atmosféru na Vysočině za „šílenou“. „Je to neuvěřitelné,“ cituje krone.at i Simona Edera, který má ve svých 40 letech nejvíce zkušeností a stále je ohromen. „Diváky to tu opravdu baví. Držím Čechům palce, aby nakonec získali medaile.“

Kladné ohlasy však nejsou jen na atmosféru, ale také na občerstvení a doprovodný program. Na své si přijdou především milovníci masa, ale hladu se bát nemusí ani vegani. Ceny jsou prý přitom velmi příznivé. Fanoušci si také zamilovali bezplatnou zkušební střelbu z profesionálních pušek.

Podle všeho je tedy biatlonové MS v Novém Městě na Moravě velmi úspěšnou sportovní akcí, na které už je jen jediná vada na kráse. Nezdar českých závodníků.

Fanoušci jsou na MS pořádně hlasití
Fanoušci jsou na MS pořádně hlasití