Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Real Madrid přišel o legendu: Gólman González (†76) podlehl zákeřné chorobě!

Autor: OB

Smutná zpráva dnes obletěla fotbalový svět. V úterý večer zemřel legendární brankář Miguel Ángel González (†76). Podle španělských médií, za jeho smrtí stálo neurodegenerativní onemocnění ALS.

Informaci o jeho smrti sdílel na svém Instagramu tým Real Madrid, ve kterém zesnulý hráč působil téměř celou kariéru. 

„Prezident klubu a jeho představenstvo s hlubokým zármutkem přijali zprávu o úmrtí Miguela Ángela Gonzáleze, jednoho z nejlepších brankářů v naší historii, legendy Realu Madrid a španělského fotbalu. Real Madrid by rád vyjádřil upřímnou soustrast a soustrast jeho manželce, synovi, vnoučatům, všem jeho příbuzným, spoluhráčům a všem jeho blízkým,“ stálo v oficiálním prohlášení klubu.

González začínal jako hráč házené, ale ještě v dětství přesedlal k fotbalu. Svou profesionální kariéru odstartoval v týmu Atlético Orense, ale hned o rok později ho koupil slavný Real Madrid.

V něm rodák z Ourense nakonec strávil 18 sezón, v průběhu kterých dokázal získat dvě vítězství v poháru UEFA, osm ligových titulů a pět španělských pohárů. Za sezónu 1975-1976 byl také odměněn prestižní Zamora Trophy, pro brankáře s nejmenším průměrem obdržených gólů na zápas.

V národním dresu si na své konto připsal osmnáct startů a byl hlavním brankářem na mistrovství světa 1978, které se konalo v Argentině. Po ukončení kariéry u fotbalu zůstal a v Realu Madrid zastával různé funkce. Byl například delegátem prvního týmu, trenér brankářů a ředitel bývalého sportovního komplexu Realu Madrid.

Miguel Ángel González zemřel 6. února na onemocnění ALS, které způsobuje degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy. Postupně dochází ke svalové atrofii a nakonec pacient zůstane kompletně paralyzován. Z hráčů působících v české lize potkal stejný osud například fotbalistu Mariána Čišovského, který zemřel v roce 2020 v pouhých čtyřiceti letech.

Zemřel legendární španělský brankář Miguel Ángel González
Zemřel legendární španělský brankář Miguel Ángel González