Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Gymnastky, které znásilnil lékař: Miliardové vyrovnání!

Autor: pl

Období, které jim s největší pravděpodobností navždy změnilo život k horšímu. Takhle si bude více než sto gymnastek, mezi kterými jsou i olympijské vítězky, pamatovat sexuální zneužívání, které měl na svědomí lékař Larry Nassar (60). Nyní se ovšem dozvěděly zásadní novinu. V rámci vyrovnání totiž inkasují pořádný balík.

Psychická škoda, kterou lékař Larry Nassar způsobil celkem 139 gymnastkám sexuálním zneužíváním, nebude moct být pravděpodobně nikdy úplně napravena. Určitého zadostiučinění se ale sportovkyně přeci jen dočkaly. Americké ministerstvo spravedlnosti v úterý 23. dubna totiž oznámilo, že gymnastkám vyplatí obří finanční vyrovnání, které je důsledkem špatného postupu FBI při vyšetřování původních obvinění.

Jak už bylo zmíněno, mezi zneužitými byly také olympijské vítězky Simone Bilesová, McKayla Maroneyová a Aly Raismanová. Část z celkového počtu gymnastek se rozhodla v roce 2022 podat stížnost na ministerstvo spravedlnosti. Proč? Zjistilo se totiž, že úředníci FBI ve státě Indianapolis nereagovali na obvinění vůči Nassarovi ze zneužívání, které obdrželi v roce 2015. To umožnilo zvrhlému lékaři nadále pokračovat v bestiálních činech.

O kolik se přesně jedná? Mezi 139 obětí bude rozděleno dohromady více než 3,2 miliardy korun! Každá z gymnastek by tak měla obdržet zhruba 23,5 milionu korun. „Tato obvinění měla být od počátku brána vážně. Vyrovnání sice neodčiní škody, které Nassar napáchal, ale doufáme, že obětem jeho zločinů pomohou poskytnout určitou kritickou podporu, kterou potřebují k dalšímu uzdravování,“ citoval deník USA Today náměstka generálního prokurátora Benjamina Mizera.

A jak je na tom samotný viník Nassar? Odpykává si doživotní trest ve vězení za sexuální napadení a dětskou pornografii. Někdejší lékař americké ženské gymnastické reprezentace a zaměstnanec Michiganské státní univerzity měl pod záminkou poskytování lékařské péče sexuálně zneužít více než 500 žen a dívek. Nyní už je ale naštěstí jeho nechutnému řádění konec.

McKayla Maroneyová je jednou z Nassarových sexuálních obětí.
McKayla Maroneyová je jednou z Nassarových sexuálních obětí.