Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Známý slovenský lékař o zranění slavné lyžařky Vlhové: Na rovinu o konci kariéry...

Autor: pl

Aktuální sezonu měla rozjetou skvěle. Vždyť lepší než ona je už pouze americká hvězda Mikaela Shiffrinová (28). Navíc se třemi prvenstvími jí dýchala na paty. Nyní ale musí dát slovenská lyžařka Petra Vlhová (28) nadějím na letošní celkový triumf sbohem. Na vině je vážné zranění, které si přivodila před domácím publikem v Jasné. O složité zdravotní situaci slavné sportovkyně promluvil i lékař Roman Fano, který odpověděl na potenciální konec kariéry.

Záběry, ze kterých mrazí nejen slovenské příznivce. Přesně to byl pád elitní lyžařky Petry Vlhové během obřího slalomu v rámci Světového poháru, který se konal v Jasné. Ihned poté byla držitelka olympijského zlata transportována do nemocnice v Ružomberku a následně na luxusní kliniku ve švýcarském Sionu.

Sportovní veřejnost se samozřejmě okamžitě začala zajímat o zdravotní stav Vlhové. Diagnóza? Poraněné kolenní vazy! Nelehkou zdravotní situaci sympatické sportovkyně okomentoval mimo jiné i uznávaný lékař Roman Fano. „Mimo může být půl roku – bez lyžování a větší zátěže. Potřebná je rehabilitace, ale protože je to zranění týkající se aktivního sportovce, tak by rehabilitace měla být v pořádku,“ uvedl Fano podle slovenského serveru Šport24.

Kromě toho se rozpovídal i o možném konci kariéry Vlhové. „Myslím si, že případný konec kariéry ve hře není. Lyžaři mají svaly připravené na obrovskou zátěž,“ klidnil situaci známý lékař. „Určitě bude potřebovat chvíli klid – pár týdnů na vstřebání sraženin, na ustoupení otoku a pak může následovat intenzivní rehabilitace,“ doplnil.

Bližší pohled na situaci ohledně rehabilitace přinesl Mauro Pini, kouč rakety z Liptovského Mikuláše. „Proces rehabilitace začal už v neděli. Byli jsme ve Švýcarsku za špičkovým expertem v této problematice,“ citoval slovenský web trenéra Vlhové. „Dostali jsme všechny informace. Petra byla spokojená a ví, co ji čeká.“

Na operační sál půjde nejlepší slovenská lyžařka historie za pár týdnů. Samotný zákrok povede podle informací zmíněného slovenského webu doktor Olivier Siegrist, který platí za jednoho z největších odborníků na podobné zdravotní trable. Doufejme tedy, že bude Peťa co nejdříve v pořádku.

Petra Vlhová odletěla soukromým tryskáčem na zahraniční kliniku, po boku přítele Michala
Petra Vlhová odletěla soukromým tryskáčem na zahraniční kliniku, po boku přítele Michala