17. září 2013 • 11:21

EXTRALIGOVÝ START: Mladíci, první rekordy a debaty o Fantasy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znáte to. Předpovědi a prognózy dostávají za uši, sotva nastane jejich první střet s realitou. Tak tomu je i na letošním startu extraligy, své o tom vědí v kabinách favoritů ze Sparty a Třince. Nejvyšší soutěž, která se provětrala díky nasazování juniorů, se ale teprve rozjíždí...



Mládí na place? Spíš na střídačce

Neokoukané tváře, nová jména, rychlé nohy a nadšení, s jakým se vrhají do každého střídání. To přinášejí extralize juniorské hvězdičky. Pokud chtějí týmy od této sezony hrát zápas s plnou soupiskou, musí v ní podle nového nařízení mít alespoň dva hráče do dvaceti let. Praxe je zatím spíš taková, že často hraje jen jeden junior, někde žádný (Litvínov, Zlín), ale třeba v Chomutově tři.

Místní trio Šulák, Kämpf a Kaše se navíc zatím výrazně prosazuje. Všichni tři si už stihli připsat nahrávku, 17letý Ondřej Kaše navíc v neděli načal Spartu svým premiérovým gólem. Bek Libor Šulák toho ze všech „batolat“ zatím odehrál nejvíc, v průměru 10:08 na zápas, prostor přes deset minut ještě dostává i šestnáctiletý liberecký supertalent Pavel Zacha, druhý z mládežníků, který už se stihl trefit, a to dokonce hned v prvním střídání kariéry. Zbylí junioři - celkem jich za dvě kola nastoupilo šestnáct - se na led dostávají spíš sporadicky.

6 - Tolik bodů zatím posbírali juniorští hráči (2+4 / Zacha, Kaše + Šulák, Kämpf, Kaše, Marek Růžička).

Favoriti, třeste se...

Lesk jejich sestav ani předsezonní předpoklady nezaručují zhola nic. Maximálně očekávání, jenže ta je třeba plnit... Úvodní kola přinesla pro Spartu a Třinec bolestivé poznání. Podle síly kádrů jasní adepti na finále na začátku zdaleka nedominují. Třinec začal doma nakládačkou 1:4 od Liberce a neuspěl ani v Hradci. I když vedl 2:0, padl 2:3.

Zatím schází produktivita rekordmana Martina Růžičky, který dosud obstaral jen jednu asistenci. Mohutně posílená Sparta je na tom o píď lépe, domácí partii s Mountfieldem jasně ovládla. Už v neděli proti pečlivě bránícímu Chomutovu ale poznala, že snadná šichta na cestě k úspěchu ji rozhodně nečeká. Z favoritů na startu šlape výtečně jen mistrovská Plzeň a Růžičkovy slávistické mlátičky.

3 - Tolik bodů zatím mají dohromady na kontě Sparta (3) a Třinec (0).

Odsunutý Mountfield je na kopci

Hradec Králové prožívá triumfální návrat na extraligovou scénu, město žije hokejem. Na bitvu s Třincem přišlo přes pět tisíc diváků, euforii ještě přiživilo vítězství nad jedním z favoritů soutěže. Na jiných stadionech fanoušci vytahovali nápisy, hlásající, že tradice se nedá koupit a že Mountfield kosí historii...

Měly mířit proti strůjcům odsunu donedávna ještě českobudějovického celku do východních Čech. Ale první na ráně se ocitli především hráči, kteří v tom jsou nevinně. V Hradci je ovšem neberou jako vetřelce, přijali je za své a nové atrakce si váží. Mountfield se ocitl na kopci obliby, nervózní z toho můžou být sousedé z Pardubic, kterým v revíru náhle vyrostla zdatná konkurence.

5173 - Tolik diváků přišlo v Hradci Králové na první zápas. Je to zatím čtvrtá nejvyšší návštěva sezony.

Statistiky potřebují čas

Chce to čas a trpělivost. Rozšíření statistik je výborná věc, ale i tahle novinka se musí vypořádat s dětskými nemocemi. Širší záběr zákonitě přináší víc nesrovnalostí. Než si všechno sedne, mívají v tom najatí spolupracovníci občas hokej, kladou někdy až banální dotazy, jak si vyložit kterou situaci. Schází jednotný výklad, takže střelu nebo střet si na jednom stadionu vysvětlují jinak než o pár kilometrů dál.

Ale to se časem dá vychytat. Horší je, když se cifršpioni nedokážou oprostit od svého fandovství. Aspoň to tak někdy vypadá. Brněnští Jakub Koreis a Jakub Svoboda měli podle nich v nedělním zápase víc hitů než celý tým Slavie. U prvního by se tomu ještě dalo věřit, druhý je však hráč maličko jiného ražení. Cestou do kabiny v hale Rondo zřejmě musel sestřelit i vrátného...

5 - Tolik hitů napočítali statistici brněnskému Jakubu Svobodovi v nedělním zápase se Slavií.

Fantasy extraliga překračuje hranice

Kdo dával gól? A kdo nahrával? Kdo všechno byl na ledě? Tyhle otázky padají na tribunách častěji než dřív, fanoušci hltají onlajny, lační po informacích. Fantasy extraliga iSportu povzbudila zájem o hokej, její dosah překročil hranice státu, protože se do ní zapojili i hokejisté působící v zahraničí se svými spoluhráči.

Tahle zábava zviditelňuje český hokej a nutí všímat si i dosud méně nápadných hráčů, často neprávem přehlížených. Za pár peněz si v ní můžete pořídit netušený klenot. Třeba brněnského Jakuba Koreise a zlínského Jiřího Marušáka seženete za cenu kolem dvou milionů, přitom víc bodů než oni za dvě kola vynesli jen nepoměrně dražší plzeňský lídr Martin Straka a kanonýr Jaroslav Balaštík ze Zlína. Mezi obránci si třeba vede výtečně i Milan Doudera z Kladna. Jeho cena? 500 tisíc...

2 160 000 - Za tolik korun se teď dá ve Fantasy extralize pořídit Jiří Marušák, momentálně třetí nejúspěšnější hráč podle fantasy bodů.

Málek odskočil, bacha na Zachu

Co kolo, to rekord nebo milník. Takhle závratný start jako 16letý Pavel Zacha měl při svém debutu mezi elitou svého času Vladimír Růžička, zato Jaromír Jágr nebo Robert Reichel, kteří přišli po něm, potřebovali na premiérový gól o něco víc času. Liberecký mladík je třetím nejmladším hráčem, který skóroval v české extralize. Zavěsil po 44 vteřinách hry při prvním střídání a z první střely. Takže bacha na Zachu...

Brankář Roman Málek je naopak vytrvalec. V neděli pomohl Vítkovicím pokořit Karlovy Vary, byl to jeho 247. vítězný zápas v nejvyšší soutěži. V historické tabulce české soutěže se posunul před Adama Svobodu s 246 výhrami. Oba jsou od zbytku pole mírně odskočeni a jejich souboj může pokračovat, i když Svoboda to zatím z pozice dvojky ve Slavii má složitější.

Vítězné zápasy brankářů v základní části
1. Roman Málek 247
2. Adam Svoboda 246
3. Marek Pinc 239
4. Zdeněk Orct 225
5. Jiří Trvaj 215

Mantinely duní, nikdo neuhýbá

Taky vám přijde, že jsou hokejisté letos nějací nabušenější? Vypadá to tak. Těžko říct, jestli mají od svých kamarádů zadáno, aby kvůli bodům ve Fantasy sráželi všechno, co se na ledě hýbe, nebo extraligoví trenéři najednou začali vyžadovat důrazný styl. Ale úvodní dvě kola každopádně přinesla vedle pěkných hokejových akcí i pořádné řežby.

Jistě, od Třince, Vítkovic nebo Liberce nejde čekat styl buldozer, ale takový Chomutov, Kometa, Slavia, Zlín, Plzeň, Mountfield či Litvínov vzaly minimálně na startu soutěže důraz jako hlavní složku své snahy o úspěch. Kdo se vyžívá v soubojích u mantinelu, tvrdých srážkách a dobývání kolem brankoviště, ten si teď i v extralize přijde na své.

23 - Tolik bodů do Radegast indexu (hity, zblokované střely a +/-) nasbíral za dva zápasy kladenský Milan Doudera.

Natáčení spotů s extraligovými hokejisty pro iSport Fantasy extraligu
Video se připravuje ...

Jaroslav Bednář předvedl své herecké schopnosti.
Jaroslav Bednář předvedl své herecké schopnosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud