Jonáš Bartoš
22. dubna 2015 • 16:00

Ligová elita spolu. Baroš, Lafata, Šilhavý a spol. se učili pravidla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šlo o téměř nevídaný jev. Ve středu dopoledne se na jednom místě sešli trenéři a kapitáni týmů první a druhé české fotbalové ligy. Účel setkání? Od předsedy pravidlové komise FAČR Jiřího Kureše si přijeli vyslechnout přednášku o fotbalových pravidlech, především o hraničních a složitějších situacích. Tak, aby se v ligovém finiši nikdo nemohl vymlouvat na jejich neznalost. 



Těžko se stane, aby hlavní postavy jednotlivých ligových týmů strávily společný půlden. V pražském hotelu Barcelo spolu hned po příjezdu živě debatovali Milan Baroš , Martin Latka , David Lafata či trenéři Zděněk Ščasný, Miroslav Koubek a další čelní představitelé elitních českých klubů.

Většina zúčastněných přijela do Prahy v dobré náladě. Hlaholící Petr Rada si podával ruku s dalšími kolegy, jeho hlas nešlo v hotelové hale přeslechnout. Miroslav Koubek diskutoval s Františkem Ciprem, u kafe spolu debatovali Milan Baroš, Martin Latka nebo David Lafata. Nade všemi čněla vysoká postava hradeckého veterána Adriana Rolka .

Po chvíli čekání se všichni odebrali do velké místnosti, kde spolu s novináři poslouchali přednášku předsedy pravidlové komise Jiřího Kureše. Na plátně běžely ukázky různých sporných situací, nejvíc se řešily novinky u posuzování ofsajdových postavení. Na rozebírání momentů z posledních kol nejvyšší soutěže, které se staly terčem ostré kritiky, však nedošlo, aby se nejitřily stále čerstvé emoce.

Většina zúčastněných si ale setkání hodně pochvalovala. „Tyhle semináře jsou hodně přínosné. Dozvěděl jsem se pár nových informací, které jsem předtím moc nevnímal. Může nás to určitě posunout dopředu a u nějakých situací ze zápasů nakonec přijdeme na to, že jsme se mýlili,“ pochvaloval si plzeňský stoper Václav Procházka , který na semináři zastoupil kapitána Davida Limberského .

Přednáška byla pro zástupce týmů první a druhé ligy povinná. „Dřív to bylo tak, že nás pan Kureš objížděl sám. Momentálně to funguje tak, že se shlukujeme tady ve velkém počtu. Bereme to jako fakt a svoji povinnost,“ konstatoval trenér Slovácka Svatopluk Habanec.

Význam setkání ocenil Jaroslav Šilhavý . „Je nutné, abychom byli informováni. Od pana Kureše zjišťujeme, jaké nedostatky máme. Mnohdy se na hřišti rozčilujeme, že nějaká situace měla být posouzena jinak, ale ono to tak není,“ prohlásil jablonecký kouč. „Z toho důvodu je to přínosné, jak pro nás trenéry i pro kapitány, kteří to přenáší dovnitř mužstva. Určitě je to potřebné.“

Naopak úplně nadšený nebyl Martin Latka. „Jsou asi povolanější lidi, kteří by měli mít tyhle semináře. Pro hráče je dobré to vědět, ale v tomhle období to nebylo úplně šťastně zvolené. Je to chvilku před koncem ligy, všichni samozřejmě trénují. Ale musíme to akceptovat,“ prohlásil slávistický kapitán.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud