Jan Vacek
Premium
26. února 2018 • 04:40

ANALÝZA: Proč to Spartě drhne? Kanga hraje nízko, Ben Chaim je slabý

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vezmete motor z BMW. Převodovku z Mercedesu. Nápravu z Audi. Nutně to ovšem ještě neznamená, že z těchto komponentů složíte špičkové auto. Sparta by mohla vyprávět. Na začátku jara jí zoufale trápí nefunkčnost ve středu pole spojená s ofenzivní činností. Navzdory tomu, že má na všech postech na české poměry vysoce nadstandardní hráče. Proč souhvězdí Guélor Kanga, Nicolae Stanciu a Tal Ben Chaim nezáří? A měli by Letenští zařadit druhou nejdražší posilu v historii na lavičku? Podívejte se na analýzu deníku Sport.



V zimě se na Spartě rozhodli pro určitou strategii, které podřídili úplně vše. Trenér Andrea Stramaccioni společně se svými kolegy si vyhodnotil, že cesta ke zlepšení vede přes dominantní střed pole. I proto Letenští v zimě nakoupili exkluzivní posily Nicolae Stanciua (96 milionů korun) a Guélora Kangu (25 milionů). K tomu připočtěme letní příchod Tala Ben Chaima a vychází nám trio v hodnotě téměř 200 milionů.

Problémem Pražanů ovšem je, že tahle souhra v úvodu jara vůbec nefunguje. Proti Liberci to i přes výhru byla velká bída, výraznější zlepšení nenastalo ani v sobotu na Slovácku. Tam už Sparta musela zaplatit dvěma body. „Očekávám od našich ofenzivních hráčů víc,“ uznal Stramaccioni.

Kanga: zbraň na řetězu

Jedním z hlavních důvodů, proč Sparta ve středu pole nedominuje tak, jak si před začátkem druhé poloviny jara v klubu představovali, je činnost Kangy. Gabonského polaře rozhodně nelze označit za propadák, v obou duelech bývalá opora Crvene Zvezdy Bělehrad předvedla skvělé záblesky. Proti Liberci navíc Kanga vstřelil gól.

Otázkou je, zda Stramaccioni naplno využívá jeho potenciál. Kanga by měl v rozestavení Pražanů plnit roli osmičky, tedy středního záložníka. V obou dosavadních zápasech se ale pohyboval velice nízko. Pro balony si chodil hluboko do defenzivy, téměř až mezi stopery. Tím do určité míry suploval činnost Ria Mavuby či Jiřího Kulhánka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud