Pavel Janega
14. dubna 2018 • 14:50

Klíč na Plzeň? Sparta může vsadit na kyvadlo v útoku i samotného Šurala

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta pod Pavlem Hapalem střídá dvě různá rozestavení: 4 – 4 – 2 a 4 – 1 – 4 – 1 (lze číst i jako 4 – 3 – 3). Doma se Slavií a Duklou ukázala na první možnost. A ta víceméně fungovala – v obou zápasech vstřelila celkem šest gólů. Venku mimo Letnou ovšem dosud volila hru na jednoho klasického útočníka. Otázka tedy zní: které řešení zvolí v Plzni? „Zvažuji obě,“ přemýšlí Hapal.



Odhlédněme od laciného hesla „čím víc útočníků máme, tím víc gólu dáme“. Tohle zkrátka neplatí, protože vždy záleží, kolik hráčů se v rychlosti zapojí do ofenzivní činnosti. Pokud jich je dostatek a útočné akce máte nejlépe nacvičené, je úplně jedno, jaké základní rozestavení zvolíte. Všichni ostatně pamatujeme, jakou parádu v minulosti předvedla španělská reprezentace s falešnou devítkou a formací 4 – 6 – 0…

Pro Spartu je však otázka rozestavení podstatná kvůli včasnému doplňování středu pole. Viktoria Plzeň na 99 procent nastoupí se třemi muži uprostřed zálohy, a pakliže se Pavel Hapal rozhodne pro 4 – 4 – 2, Západočeši v tomto prostoru mohou teoreticky mít při určitých situacích o jednoho muže víc.

„V takovém případě bude důležité, aby jeden z útočníků pomáhal směrem dozadu,“ poznamenal Josef Šural, jenž nastoupí v základní sestavě. „Pokud bude plnit tuto funkci, podskakovat a bránit středového hráče, proč by to nemohlo fungovat?“ doplnil trenér Hapal.

Mluví o správném zajišťování, přebírání volných protihráčů a umožnění týmu pružně přecházet do postavení 4 – 4 – 1 – 1 tak, aby jeden z forvardů pomáhal narušovat plzeňskou kombinaci středem hřiště. Je to nutná podmínka pro to, aby Západočeši nepřečíslovali dva sparťanské střední záložníky. „Silný střed může mít jakékoli mužstvo, ale v našich silách hrát 4 – 4 – 2 v Plzni určitě je,“ tvrdí Šural.

Hapal o penaltě v LM: Jsem fanoušek Realu, ale se závěrem se neztotožňuju
Video se připravuje ...

Sparta s touto formací naposledy porazila Duklu 3:0, to ale neznamená, že ji použije i v nedělním hitu. Stále je pravděpodobnější, že nasadí systém s jedním útočníkem, dvěma křídly a třemi záložníky uprostřed. Podobně jako v Karviné a Teplicích.

Pozici „hroťáka“ by patrně obsadil Šural a křídla Srdjan Plavšič s Václavem Kadlecem. Anebo Kadlec v aktuální formě usedne mezi náhradníky, na pravém kraji zůstane Nicolae Stanciu a střed pole stejně jako na Stínadlech vyztuží Michal Sáček.

Další podstatná věc: při rozestavení 4 – 1 – 4 – 1 (4 – 3 – 3, jak chcete) musejí včas doplňovat hrotového útočníka a obsazovat klíčové prostory při přepínání z defenzivní do ofenzivní činnosti. Lze totiž předvídat záměr sparťanů o co nejrychlejší přechod do útoku a využití brejkových situací do otevřené plzeňské obrany.

„Aktivní můžeme být vysokým napadáním, ale i v hlubokém bloku, z kterého budeme aktivně chodit do protiútoků. Těch variant je vícero,“ odmítá odkrýt karty Hapal. „Ale bylo by ideální dostat Plzeň pod tlak, z kterého budou pramenit gólové příležitosti.“

Analýza Pavla Janegy

Kyvadla v útoku, či konzervativnější cesta Jestliže Pavel Hapal ukáže na rozestavení 4 – 4 – 2, oba útočníci musejí pamatovat na jednu zásadní taktickou věc – „kyvadlový“ pohyb v obranné i útočné fázi (obrázek č. 1). Co to znamená? Že jeden z forvardů bude ve správné chvíli odskakovat níže a vypomáhat dvěma středním záložníkům, aby jednak nedocházelo k jejich přečíslení třemi plzeňskými středopolaři a jednak byl pro ně zajímavou nabídkou při rozvíjení postupného útoku či protiútoku.

Varianta s rozestavením 4-4-2Foto Sport

Vsadit lze i na „konzervativnější“ způsob hry s pěticí záložníků, tedy třemi středními (obrázek č. 2). Za této konstelace by jediný hrotový útočník nebyl zatížen zatahováním se níže a mohl se soustředit výhradně na narušování rozehrávky stoperů. „Z obou systémů mi je osobně jedno, který zvolíme. Oba mají svoje plusy, a co řekne trenér, to budeme plnit. Navíc většinou je to tak, že můžeme kdykoli přejít, aniž bychom střídali nějaké hráče,“ upozornil na podstatnou věc Josef Šural.

Varianta s rozestavením 4-1-4-1Foto Sport

Výhodou Sparty totiž je, že její plejeři zvládnou zastat více postů. Například Šural s Václavem Kadlecem mohou operovat v útoku i na křídle, Stanciu pro změnu umí hrát na křídle a uprostřed zálohy. Tahle univerzálnost otevírá Hapalovi cestu k různým možnostem, jak rozestavení a jednotlivé pozice pozměnit během utkání, aniž by sáhl ke střídání. „Takže uvažujeme o situacích, která by Pavla Vrbu mohla překvapit. Ale on je zkušený, jen tak se něčím zaskočit nenechá,“ usmál se šibalsky Hapal.

Co nachystá? 

ANKETA redaktorů deníku Sport: Čím Pavel Vrba překvapí Pavla Hapala a naopak?
Video se připravuje ...

Trenér Sparty Pavel Hapal na tiskové konferenci před zápasem s Plzní
Trenér Sparty Pavel Hapal na tiskové konferenci před zápasem s Plzní

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud