18. května 2018 • 17:20

Tkáč k majiteli Slavie: Jardo klame! Peníze pro J&T zatím nedorazily

Autor: iSport.cz, ČTK, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrátí se vedení majitele fotbalové Slavie zpátky do čínských rukou? Pokud čínská společnost CEFC Europe, které klub patří, splatí své závazky vůči J&T, je investiční skupina připravená ji vrátit do původního stavu. Uvedl to spolumajitel J&T Patrik Tkáč na Twitteru. K splacení dlužných částek však zatím podle informací ČTK nedošlo, ačkoliv podle dřívějších vyjádření CEFC měly být prostředky převedeny v pátek odpoledne. Probíhající kauza se běžného provozu Slavie nijak nedotýká, podle svého mluvčího funguje klub normálně a připravuje se na sobotní domácí ligový zápas s Jabloncem. 



Tkáč na sociální reagoval na vyjádření dosavadního místopředsedy CEFC Europe a šéfa fotbalové Slavie Jaroslava Tvrdíka, který odmítl postup J&T, která odvolala stávající představenstvo a dosadila krizový management. "Jardo klame. Obrovské usilí najít dohodu, ale stále bez úspěchu. Namísto placení podal 40 předběžných opatření. Jsme připraveni okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a odevzdat klíče," napsal Tkáč.

Jde o další posun v dramatickém vývoji posledních dnů. CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. JTPI už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

"V jednáních mezi CITIC a JTPI nedošlo ve stanovených lhůtách k dohodě nad způsobem splacení. Ochrana investice byla logickým krokem. K dalším jednáním se společností CITIC jsme připraveni," uvedl mluvčí J&T Petr Málek.

Fotbalového dění se však kauza zatím nijak výrazněji nedotýká. Podle všeho ani nehrozí možnost, že by dva ligové kluby měly stejného majitele, což předpisy UEFA nedovolují. Spartu sice vlastní J&T, ale jde o jinou část společnosti, konkrétně o J&T Credit Investments. JTPI navíc do CEFC Europe nevstoupila majetkově a nevlastní její akcie, jen změnila vedení, upozornil server seznamzpravy.cz. 

Čínská CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit a koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud