Jonáš Bartoš
31. května 2018 • 04:35

Proč vsadila Plzeň na Procházku: Umí nádherně pálit, v cizině hrál prim

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příjmení Procházka mají fanoušci Viktorie Plzeň spojené především se jménem Václav. Odchovancem a někdejším kapitánem, který momentálně obléká dres ostravského Baníku. Modročervené barvy ale od léta posílí jiný Procházka, Roman ze Slovenska. Proč si Viktoria při zbrojení na Ligu mistrů vytipovala zrovna zkušeného univerzála? „Je to určitě dobrá posila,“ tvrdí pro iSport.cz slovenský novinář listu Denník N Lukáš Vráblík, zároveň spolupracovník renomovaných zahraničních sportovních serverů.



Plzeň naťukla devětadvacetiletého hráče už v zimě. Romanu Procházkovi v létě končil kontrakt v bulharské Levski Sofia, kde se stal uznávaným a renomovaným hráčem. Viktoria si s předstihem sondovala posilu do středu zálohy, kde potřebovala doplnit dvojici Tomáš Hořava, Patrik Hrošovský . S urostlým blonďákem si plácla v úterý, kdy potvrdila jeho příchod do Štruncových sadů.

„Procházka je určitě dobrá posila. Výhodou je, že zvládne zahrát na více postech. V Levski ho často používali jako pravého obránce, předtím v Trnavě (tam odehrál čtyři sezony) hrál spíš střed zálohy a byl jejich nejlepším hráčem. Je to typický box to box hráč, šikovný dopředu, má výbornou techniku i přihrávku. Co vím, tak i v Levski s ním byli spokojení a chválili ho,“ říká slovenský novinář Lukáš Vráblík.

Jeho slova potvrzují i sestřihy Procházkových akcí, které jdou najít na youtube. Devětadvacetiletý hráč rád střílí z větších vzdáleností (například krásný gól do sítě Černo More Varna). Nebojí se soubojů jeden na jednoho, je schopný nečekaných technických řešení, zdobí ho důraz i fotbalové myšlení.

V Levski nosil kapitánskou pásku, v klubu překonal rekord v počtu startů u cizince. „Je to zkušený, zajímavý a hlavně volný hráč,“ popisoval jeho přednosti zdroj iSportu ještě předtím, než Viktoria oficiálně potvrdila novou posilu.

VIDEO: sestřih akcí nové plzeňské posily Romana Procházky

Poslední sezonu odehrál za Levski 45 zápasů, vstřelil šest branek a přidal osm asistencí. Přes slušné statistiky a dlouhodobě velké herní vytížení v klubu se ale nedostával na seznam hráčů, kteří jezdili na reprezentační srazy. Za Slovensko naposledy nastoupil před šesti lety, v áčku má pouze tři starty.

„Když ještě působil na Slovensku, v nějakých reprezentačních nominacích se objevil. Ale nikdy nebyl blízko základní sestavy, spíš členem širšího kádru. Trenér Kozák ho ale v posledních letech nepovolával. Podle mě to byla škoda, zvlášť, když byl pravý obránce Pekárik zraněný a trenér ten post všemožně lepil,“ diví se Vráblík.

Své kvality může Procházka naplno rozbalit v české lize a hlavně na tom nejnáročnějším poli v Lize mistrů. Zvládne vyšší level v tvrdé konkurenci evropské klubové elity?

„Z hlediska národního týmu mu možná pomůže, že v Plzni bude víc na očích a do reprezentace se snáz dostane. Kvalitu má, nedokážu odhadnout, zda to bude stačit na základní sestavu v Lize mistrů, protože na téhle úrovni ještě nehrál. Ale proč ne,“ zamýšlí se Vráblík.

Procházka svým životopisem a fotbalovými vlastnostmi ideálně pasuje do záměrů Pavla Vrby , ve shodě se strategií plzeňského vedení sází na ostřílenější hráče z českých a slovenských kotlin. Na nové posile, která se západočeským klubem uzavřela tříletý kontrakt, nyní bude, aby naplno předvedl své umění a dokázal, že ho Plzeň angažovala právem.

Nej střelec Krmenčík: Individuální trofej? Titul jsem chtěl víc
Video se připravuje ...

Nejlepší ligový hráč Kopic: Životní sezona? Těžil jsem z práce celého týmu
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Dukla Praha - Plzeň. Mistr bere další tři body, Krmenčík má hattrick
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud