12. listopadu 2014 • 10:40

Berbr: Damková v Bratislavě zabránila kontumaci proti Spartě

Autor: pj, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šedá eminence českého fotbalu Roman Berbr promluvil. Ohradil se proti kritice vůči Dagmar Damkové a brání ji slovy, že díky ní si české týmy nemohou v posledních letech stěžovat na zacházení v Evropě. Naopak útočí na Dušana Svobodu, šéfa Ligové asociace a místopředsedu představenstva Sparty. „Do fotbalu se nehodí,“ říká. Zároveň pohrozil, že bude mnohem hůř, až některé věci vyndá Roman Berbr.



O DUŠANU SVOBODOVI

„Do fotbalu se nehodí a nikdy se hodit již nebude,“ zaútočil Berbr v časopise Gól, který vydává FAČR. Reagoval tím na kritiku šéfa Ligové asociace a místopředsedy představenstva Sparty Dušana Svobody v nedávném rozhovoru pro magazín Týden. Berbrovi se nelíbilo, že nerespektoval dohodu mezi zástupci výkonného výboru o tom, že se budou navzájem respektovat a ne pomlouvat.

Dušan SvobodaFoto Jaroslav Legner SPORT
„Jsem raději Berbr než Svoboda. I když on do mě zajíždí, já to dělat nebudu. Nechám na každém, aby si každý udělal svůj názor, nechci vystupovat jako Dušan, jako vox populi,“ doplnil.

Berbr tvrdí, že bez zásahu Miroslava Pelty by Svoboda ani nebyl ve Výkonném výboru FAČR. Večer před valnou hromadou v červnu 2013 měl prý výraznou převahu volitelů z ligových klubů na post třetího místopředsedy Jaromír Šeterle.

„Kdyby se tehdy do toho razantně nevložil předseda, který má pořád srdeční vazby na Spartu i jejího majitele, tak by Dušan nebyl ve Výkonném výboru FAČR… Proto bych neříkal takové věci, jako v časopise Týden, že je nutné se zamyslet nad volebním systémem, aby to nebylo celé v rukou jednoho člověka. Je to jen populismus, volby jsou prostě volby a buď je umíte, nebo neumíte!“ říká Berbr.

„To, že mě dává někdy Dušan do souvislosti se vším špatným, co v českém fotbale je, mně opravdu nevadí. Mnohem hůř ale může být, až některé zajímavé věci vyndám já… Ale zatím k tomu nemám důvod.“

O DAGMAR DAMKOVÉ

Berbr nerozumí tomu, proč se fanoušci od nejnižší soutěže až po ligu pitvají ve výkonech rozhodčích a hledají v tom zaručený úmysl o poškození toho druhého. Nazývá to „českým koloritem“. Zároveň jako svůj příklad uvádí zápas Mladá Boleslav – Plzeň, ve kterém sudí nepískal jasnou penaltu proti hostům.

„Dáša řekla, že rozhodčí tím, že nepískl penaltu na Plzeň, hrubě pochybil, ale začali odvolávat Damkovou. Zde si dovolím upozornit všechny, že nařízení penalty automaticky není gól! V předchozím kole Sparta porazila doma Liberec z vymyšlené penalty, ze které padl jediný gól. Získala tím tři body, ale odvolával někdo Damkovou?“

Šéfka rozhodčích mimochodem po tomto zápase uvedla, že „v komisi panuje většinová, ale ne zcela jednoznačná shoda, že se pokutový kop pískat neměl“.

Šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková a místopředseda FAČR Roman BerbrFoto Pavel Mazáč (Sport)

Oceňuje její práci zejména v UEFA, prý si žádná naše reprezentace nemůže v posledních letech stěžovat na zacházení v Evropě.

„V říjnovém kvalifikačním utkání Turecko – Česko švédský rozhodčí neodpískal penaltu proti nám za faul Váchy. Všichni jsme byli rádi, že máme Damkovou. A její operativní krok při přerušení nedávného utkání Evropské ligy v Bratislavě mezi Slovanem a Spartou, to byl přímo majstrštyk, protože vím, že zabránila kontumaci ve prospěch Slovanu a ještě drastičtější pokutě pro hosty,“ uvedl Berbr.

Podle něj prý Damková později dostala poděkování od jednoho vysoce postaveného sparťanského funkcionáře. „Proto mně pak hlava nebere, že ze stejného místa jde nenávist a pokyny k jejímu odvolání!“ zlobí se.

O NÁROČNÉ PRÁCI PRO ČESKÝ FOTBAL

„Jsem čtyřikrát v týdnu na strahovském sekretariátu, a přesto skoro vůbec nestíhám. Dělám všechno možné, co je aktuálně třeba. Od stavby nového sídla FAČR, Síň slávy, přes mládež, reálný fotbal, kraje, okresy až po ženský fotbal a baví mě to. Jednoznačně ale musím uznat, že nejvíc dělá předseda Pelta a někdy nechápu, jak může takový každodenní zápřah i vydržet! Já jsem kolikrát tak unavený, že sotva dořídím domů do Plzně. Ale chtěl jsem to, tak to mám!“ dodal Berbr.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud