Michal Kvasnica
25. května 2018 • 17:53

Udrží Opava opory pro ligu? Kayambu či Kuzmanoviče láká Olomouc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl by to pořádný kariérní skok. Zatímco letos pomohli Joel Kayamba s Nemanjou Kuzmanovičem druholigové Opavě k postupu mezi elitu, nový ročník mohli oba začít boji v Evropské lize. Na vábení předních českých celků, zejména olomoucké Sigmy, však SFC nechce ani slyšet.



Ofenzivní bombarďáci letos za Slezany dohromady nastříleli 26 gólů, o počtu asistencí ani nemluvě. Není tak divu, že přitáhli pozornost slovutnějších klubů o patro výš. „Nějaké šumy slyšíme, ale nemíníme nikoho pouštět,“ rezolutně prohlašuje opavský generální manažer Alois Grussmann.

Snad kdyby se SFC nepodařilo postoupit, ale takhle? Nereálné. Klub vzhledem k ekonomické situaci přivede maximálně tři hráče, o to důležitější budou současné opory. „Kolektiv je silný, je dlouho pohromadě. Ať ti kluci ukážou, že na ligu mají, když si ji sami vykopali,“ říká Grussmann.

Nejcennějším artiklem je momentálně jednoznačně Joel Kayamba. Konžský křídelník přišel loni z Pardubic, stačil povedený podzim a už byl v kurzu. Situaci okolo něj sondovaly Teplice, dokonce i Slavia a naposledy Olomouc. Opava však cenu 26letého rychlíka údajně vyšponovala cenu až k deseti milionům korun. „Pár klubů se vyptávalo, ale žádná konkrétní nabídka na stole není,“ vysvětluje generální manažer. „Ligu určitě začne v Opavě. Co bude za půl roku nebo za rok, se uvidí,“ dodává.

Paradoxní je, že Kayamba je v Česku již několik let, první fotbalové kroky v nové zemi dělal v Hlinsku, které hrálo krajský přebor. Skauti a manažeři prvoligových klubů jej však objevili až nyní...

S dvanácti brankami patří Nemanja Kuzmanovič mezi nejlepší střelce druhé ligy, a se svou Opavou má velmi dobře nakročeno k postupu.
S dvanácti brankami patří Nemanja Kuzmanovič mezi nejlepší střelce druhé ligy, a se svou Opavou má velmi dobře nakročeno k postupu.

Druhým horkým zbožím je srbský útočník Nemanja Kuzmanovič. Byť v neděli oslaví již 29. narozeniny, stále má co nabídnout. Kromě 16 letošních branek jsou to především rychlost, tah na branku a variabilita. Trenér Roman Skuhravý využívá svého kapitána, který si zkusil i měsíční kemp v CSKA Moskva, v ofenzivě prakticky na všech pozicích. „Zažívám nejlepší část kariéry,“ říká fotbalista, jenž prošel i Dinamem Bukurešť, Mattersburgem či Sokolovem.

Kuzmanovič by se hodil nejen Olomouci, která už hledá náhradu za odcházejícího Jakuba Řezníčka, ale i dalším mančaftům. „O hráče registrujeme zájem i z jiných klubů,“ přiznává Martin Štěpanovský z agentury V&M, jež Srba zastupuje. Stanovisko SFC je však stejné jako u Kayamby: „Je pod smlouvou, nechceme o něj přijít.“

Aktuálně to tedy vypadá, že jediné, na čem se Opava s Olomoucí může dohodnout, je poskytnutí azylu na Andrově stadionu. Městský stánek ve Slezsku totiž čeká nutná rekonstrukce. A byť kouč Skuhravý mluvil o možnosti začínat ligu třeba sedmi venkovními zápasy, reálněji vypadá varianta dočasného domova. Čerstvý prvoligista by hrál nejraději právě na Hané.

„Ještě domluvení nejsme. Jednáme s kluby v okolí, uvidíme, kde nás vezmou pod křídla. Do dvou týdnů by mělo být jasno,“ uzavírá Alois Grussmann.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud