13. prosince 2012 • 06:30

Platy fotbalových talentů v Česku? Víme, kolik vydělávají

Autor: kub, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádné statisícové sumy, ale hodně slušné "kapesné". Fotbaloví dorostenci si v Česku mohou velice slušně vydělat. Když se jim daří, měsíčně dostanou i dvacet tisíc korun. Ti nejlepší mohou mít ještě víc. Jak jsou ve fotbale placené začínající hvězdy, věkem ještě školáci? 



V tuzemsku smí klub uzavřít profesionální kontrakt s fotbalistou, teprve když oslaví patnácté narozeniny. Ale není to pravidlo, spíš výjimka. „Smlouvu tak brzo dostanou jen ti nejlepší, je to odměna a motivace pro ně i pro ostatní,“ říká Petr Větrovský, šéf Příbrami.

Ještě před několika lety kluby hráčům nabízely horentní sumy. V roce 2009 získala Slavia z Cibalie Vinkovci osmnáctiletého Mata Ivanoviče, nalákala ho na měsíční plat 200 tisíc korun.

Byl to drahý omyl. Chorvatský záložník se nejenže neprosadil do áčka, nehrál pořádně ani za dorost. Když se s ním klub z Edenu loučil, dlužil mu 2,6 milionu korun. Ivanovič pak zmizel v zapomnění, naposledy figuroval na soupisce druholigového bosenského klubu HNK Orašje...

Dnes už české kluby vůči juniorům zdaleka tak štědré nejsou. A to ani ty nejbohatší. „V mládežnických kategoriích má u nás smlouvu tak deset hráčů,“ říká Jakub Otava, člen představenstva pražské Sparty.

První kontrakt podepisuje hráč většinou v šestnácti letech. Jelikož je nezletilý, smí být podle regulí FIFA maximálně tříletý. Tak je proto koncipována i jeho výše – první rok si mladý fotbalista měsíčně přijde většinou na osm tisíc korun, druhý na deset a třetí na dvanáct.

Samozřejmě se však najdou i výjimky. Když uzavřel Václav Kadlec v šestnácti první profesionální smlouvu s Bohemians 1905, vydělal si měsíčně na třicet tisíc korun. O takové mzdě se většině jeho starších spoluhráčů v Ďolíčku tehdy ani nesnilo.

Mladé fotbalové naděje a peníze
15 v tolika letech může hráč podepsat s českým klubem profesionální smlouvu.

6000 obvyklá maximální výše měsíčního výdělku podle hráčovy první profesionální smlouvy.

8000 povinná minimální mzda hráče s profesionální smlouvou, který dovrší plnoletost.

450 000 tabulková cena za dorostence bez smlouvy, který přestupuje do klubu I. ligy. V případě klubu II. ligy je to o 100 000 korun méně.

16  v tomto věku může hráč z tuzemského klubu přestoupit do země Evropské unie.

1 000 000 minimální odstupné za hráče, který odejde v šestnácti letech do klubu ze země EU.

2 500 000 až na tolik korun ročně by si mohl v Hamburku přijít osmnáctiletý útočník Dominik Mašek.

Velké téma o platech mladých fotbalistů v Česku a žebříček top 50 fotbalových talentů v ČR (pořadí na 11. - 20. místě) najdete ve čtvrtečním Sportu

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Články odjinud


Články odjinud