Radek Špryňar
16. srpna 2018 • 14:00

Ano, dal jsem gól. Brankář zachránil Hradec od blamáže a nevěděl, jak slavit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kritický okamžik, kdy druholigoví hráči Hradce Králové významně koketovali s ostudou v MOL Cupu na půdě divizních Slatiňan, je zachránil brankář. Žádným super zákrokem, nýbrž vstřeleným gólem. Jan Stejskal, nositel slavného jména, dorovnal v 93. minutě výsledek na 2:2. V prodloužení „votroci“ vstřelili další dvě branky a za vítězství 4:2 brali s klikou postup do druhého kola. „Trefil jsem to stehnem,“ zubil se nečekaný hrdina. 



Opravdu? To jako vážně jsi dal gól? I na takové nevěřícné dotazy musel Jan Stejskal odpovídat do nočních hodin. Telefon měl zasypaný blahopřejnými vzkazy. „Odepisoval jsem na spoustu zpráv. Někteří vážně nevěřili, že jsem ten gól dal opravdu já,“ usmívá se jednadvacetiletý gólman Hradce Králové.

Na půdě Slatiňan, mužstva z divize C, dostal první hodnotnou příležitost v sezoně. Chtěl se ukázat vychytanou nulou a trenérům naznačit, že velezkušenému Radimu Ottmarovi vyrostla zdatná konkurence. Nakonec to dopadlo jinak. Byť na nich nenesl vinu, inkasoval Stejskal dva góly. Přesto byl po utkání nejobletovanějším hráčem „votroků“.

Ve třetí minutě nastaveného času, kdy favorit prohrával 1:2 a obával se pořádného průšvihu, vyrazil spoluhráčům pomoct do velkého čtverce na rohový kop. Míč uklidil do brány a poslal zápas do prodloužení.

„Celý zápas jsme rohy kopali na přední tyč, tak jsem věřil, že by to někdo z kluků mohl prodloužit. Nemýlil jsem se. Míč jsem si ve skrumáži našel a trefil ho stehnem do sítě,“ popisuje unikátní moment. „Vůbec jsem nevěděl, jak mám slavit. Nějak jsem tam lítal. Byla to obrovská úleva. Schylovalo se k blamáži, mohl být pro Hradec pěknej průser.“

Nakonec nebyl. Druholigista přidal ve třicetiminutovém přídavku další dvě branky a postoupil do druhého kola MOL Cupu.

„Chtěl jsem na Honzu zařvat, ať do vápna neleze. Když jsem to ale v minulosti v podobné situaci udělal, moc dobře to nedopadlo. Proto jsem ho nechal a on vstřelil důležitou branku,“ culil se trenér Zdenko Frťala.

 

Čeká na šanci v klubu i reprezentaci do 21 let

I přes zářný moment v kariéře je Stejskal, jenž nosí identické jméno jako někdejší opora reprezentace i Sparty a Slavie, v nezáviděníhodné situaci. Poté, co se dal do kupy po operaci prasklého křížového vazu a na jaře odchytal povedený půlrok v pražské Olympii, nyní jen vysedává na lavičce.

V druholigových bojích dostává v hradecké brance přednost Ottmar. A Stejskal čeká na šanci… „Beru, že jsem dvojka. Radim mi předává spoustu zkušeností. Je to skvělej gólman. Byl rád, že jsem dal gól a mužstvu pomohl. On na vstřelenou branku pořád čeká. Má skvělou kopací techniku, klidně by mohl kopat standardky, tak třeba ho k tomu někdy pustí. Každopádně bych se cítil líp, kdybych chytal. Když šance přijde, chytnu ji za pačesy. Jsem připravený,“ sebevědomě praví.

Na pořádnou příležitost čeká i v reprezentaci do jednadvaceti let. Je vysoce pravděpodobné, že ji už v září dostane. Výběr trenéra Vítězslava Lavičky čekají kvalifikační zápasy o postup na mistrovství Evropy se San Marinem a Řeckem. Stejskal by mohl být prvním gólmanem. I proto, že největší konkurent Jindřich Staněk po zranění vysedává v Českých Budějovicích na střídačce. „Povedla se mi červnová příprava s Rakouskem, tak to třeba vyjde. Chodím chytat za hradeckou juniorku, zápasové vytížení mám,“ hlásí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud