Karel Häring
17. února 2011 • 14:04

Dalglish: Berger je lepší hráč než soused

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli v Česku někomu připadala adorace Kennyho Dalglishe v řadách hráčů i fanoušků Liverpoolu ne zcela pochopitelná, včerejší tisková konference před utkáním proti Spartě nabídla malé vysvětlení, proč to tak je. „Král Kenny“ udělal ze setkání s novináři velkou a zábavnou show.



Letenský stadion bude dějištěm pohárové premiéry Kennyho Dalglishe na lavičce Liverpoolu.

Není to ale poprvé, co se představil v Praze, v roce 1976 tady prohrál se Skotskem kvalifikační duel (0:2). I když on tvrdil, že to musel být jen přátelák...

Posadil se za bílý stůl před mikrofony, po jeho pravé ruce obsadil židli Glen Johnson.

Poté, co krajní obránce odešel do kabiny, strhl veškerou pozornost Kenny Dalglish.

Online přenos ze zápasu Sparty proti Liverpoolu komentují na iSport.cz František Komňacký a Marek Kincl »

Po sérii dotazů anglických žurnalistů přišly na řadu i otázky od českých. Když se Sport zeptal, jak vzpomíná na sousedství s Patrikem Bergrem, devětapadesátiletý Skot zareagoval.



„Bydlel hned vedle mě, ale já jsem během té doby nežil jen v Liverpoolu, protože jsem měl angažmá v Newcastlu a v Celtiku. Rád se s ním potkám, vždycky je příjemné vidět bývalé hráče. Patrik byl fantastický fotbalista, přispěl svými výkony k tehdejší úspěšné éře Liverpoolu,“ vyprávěl vážně a pak s úsměvem dodal. „Byl lepší hráč než soused,“ rozesmál sál.

Zřejmě si vybavil noční ohňostroje, o kterých Berger mluvil v nedávném rozhovoru pro Sport.

Zklamaná Sparta. Berger a Prudnikov.
Zklamaná Sparta. Berger a Prudnikov.


Ještě živěji bylo vzápětí, když na otázku jednoho z českých novinářů, jestli si vzpomíná na svou poslední návštěvu na Letné, nejprve vypálil: „Nemám tušení...“

Ale pak se rozpovídal. „Asi to bylo proti Československu. My jsme prohráli? Tak to nebyla kvalifikace, ale přátelský zápas.“ Nenechal si to rozmluvit, zato hned připomněl, že v kvalifi kaci pro MS 1974 v Hampden Parku Skotové vyhráli – navíc na rozdíl od Čechů postoupili na turnaj.




Pro Dalglishe bude dnešní duel evropskou premiérou na lavičce Liverpoolu. Když slavné „reds“ trénoval poprvé v letech 1985 až 1991, klub nemohl v pohárech hrát kvůli trestu za řádění fanoušků při bruselské tragédii ve finále PMEZ v roce 1985.

Suspendace jej mrzela o to víc, že během svého působení vyhrál s Liverpoolem třikrát anglickou ligu. „Nemohli jsme hrát, nezbývalo nám nic jiného než to respektovat. Teď jsme v jiné situaci a budeme se snažit uspět. Já se na ten zápas velmi těším,“ prohlásil.

Patrik Berger v rakouském hoteluFoto Barbora Reichová - SPORT
Dalglish na tiskové konferenci také prokázal znalosti z aktuálního dění ve Spartě, včetně její aféry s fotbalisty hrajícími v generálce proti Petrohradu pod jinými jmény. „Sparta v zimě ztratila dva velmi dobré hráče, ale nahradili je jinými. Nehděl jsem pár zápasů na videu, je to silný tým a vím, že to nebudeme mít lehké. Jestli bude její dlouhá přestávka znamenat nevýhodu, to se uvidí až v utkání.“

Když tisková konference skončila, asi nejvíce si oddechl překladatel. Obvykle velmi profesionální a přesný tlumočník se včera pořádně zapotil a dával si velký pozor na každé slovo Dalglishova skotského akcentu.

Jen pro zajímavost, s tím měli za dob hráčské éry současného kouče problémy i jeho někdejší parťáci pocházejících z pevné části kontinentu. Jak Dalglish vzpomínal ve své autobiografii, jeden z nich za ním přišel s otázkou. „Mluvíš anglicky?“ Nerozuměl mu totiž ani slovo.

I to je „král Kenny“. Včera ukázal, že pro fanoušky Liverpoolu není vůbec těžké jej tak silně obdivovat.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud