Michal Petrák
8. listopadu 2012 • 14:45

Zápas jako v kostele? Nevadí, soupeři Sparty se v tichém exilu daří

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO PŘÍMO Z HAIFY | Jejich stadion nevyhovuje požadavkům UEFA, a tak musejí hrát zápasy evropských pohárů zhruba sto kilometrů daleko, v Haifě. Hapoel Kirjat Šmona si s tím však hlavu nedělá – i když na jejich utkáních nebývá nijak divoká atmosféra. A v exilu se mu celkem daří: prohráli tady jen dva ze šesti zápasů, pokaždé o gól...



Je to paradoxní. Klub, který vznikl teprve před dvanácti lety, se nemůže na nějakou velkou fanouškovskou základnu spoléhat ani na vlastním hřišti – natož o sto kilometrů dál v Haifě.

„Kolik přijede fanoušků z Prahy?“ ptá se nás pracovník ochranky v místním přístavu. Odpovídáme, že Sparta oficiálně prodala jen devět lístků, jeden navíc zůstane nevyužitý, takže většinu její podpory na stadionu obstarají sponzoři, kteří přiletěli s týmem. Domorodec se rozesměje. „Tak to bude zápas jako v kostele. Kirjat Šmona má asi dva tisíce fanoušků celkem. A všichni nepřijedou,“ popadá se za břicho.

Soupeř sparťanů navíc už vůbec nevěří, že by mohl ze skupiny postoupit. Evropskou ligu už bere jen jako přípravu na domácí soutěž. „O víkendu jsme vyhráli nad Hapoelem Acre, to nám dodalo sebevědomí. Když porazíme i Spartu, najedeme na dobrou sérii,“ hledá motivaci před zápasem kouč Barak Bachar.

Atmosféra v izraelské Haifě, kde proběhne utkání Evropská ligy mezi Šmonou a Spartou
Video se připravuje ...

Zdá se, že největším soupeřem Sparty tak může být teplotní změna. Zatímco v Česko se teploty potácejí pod hranicí deseti stupňů, tady je přes den třicet – a v noci, v době zápasu, klesá teplota na hodnoty těsně pod pětadvaceti stupni.

„Nebude to problém,“ ujišťuje lékař Sparty Petr Novák. „Naši kluci jsou otužilí, jsou na vitamínech, mají pitný režim... Nemělo by je to ovlivňovat,“ je přesvědčený.

Pokud se Sparta s letními teplotami vyrovná, může udělat velký krok k postupu – jestli vyhraje a zároveň Lyon neprohraje s Bilbaem, dokonce už bude mít jarní účast v Evropské lize jistou...

Utkání Šmona - Sparta sledujte od 21:05 na iSport.cz ONLINE.

Sparťané se den před zápasem se Šmonou na tréninku dobře bavili
Sparťané se den před zápasem se Šmonou na tréninku dobře bavili

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud