Pavel Kalouš
15. května 2013 • 14:30

Čech dohání Šmicra. Chybí mu poslední trofej, získá ji dnes?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z AMSTERDAMU | Stojí krůček od toho, aby se definitivně zapsal mezi legendy. Brankář Chelsea Petr Čech může dnes večer ve finále Evropské ligy zkompletovat sbírku všech významných trofejí, které může fotbalista hrající v Anglii získat. Navíc teprve v jednatřiceti letech.



Za devět let v londýnském klubu zažil už osm trenérů, ale sám má dál neotřesitelné postavení a sbírá poháry jako na běžícím pásu. S Chelsea vyhrál Čech Premier League, FA Cup, Ligový pohár, Community Shield i Ligu mistrů. A dnes večer proti Benfice Lisabon může přidat tu poslední.

I to dokazuje, jak mimořádný kousek se Čechovi v dresu „blues“ podařil. Vždyť zatímco klubové legendy Frank Lampard a John Terry, kteří se pyšní stejnou bilancí, jsou buď na odchodu z klubu, nebo na sklonku kariéry, český gólman je mezi tyčemi dál jasnou jedničkou.

„Když jsme loni vyhráli Ligu mistrů a napravili porážku z roku 2008, byl to skvělý příběh. Ale skvělý příběh by bylo i to, kdybychom vyhráli evropskou soutěž podruhé za sebou. Zvlášť když jsme v průběhu sezony vyměnili trenéra, byl by to skvělý závěr,“ zasní se Čech.

„Blues“ však mají zároveň ale i nůž na krku. Premier League, FA Cup, Ligový pohár, Liga mistrů, Superpohár, Community Shield, mistrovství světa klubů a Evropská liga. To je výčet soutěží, ve kterých letos startovali – a žádnou nevyhráli. Dnes večer mají poslední šanci to změnit.

„Jsme ve finále Evropské ligy a máme jistou alespoň kvalifikaci Ligy mistrů. To je přesně to, v co jsme doufali, když na podzim přišel Rafael Banítez,“ připomíná Čech.

Petr Čech podlézá obruč na tréninku Chelsea před finále Evropské ligy v Amsterodamu
Petr Čech podlézá obruč na tréninku Chelsea před finále Evropské ligy v Amsterodamu

Pokud se Čechovi a spol. podaří Benfiku porazit, ocitnou se ve výjimečné situaci. Následujících deset dní, které zbývají do finále Ligy mistrů ve Wembley, budou mít jako první klub v historii fakticky v držení obě nejvýznamnější evropské trofeje naráz (Porto totiž před devíti lety vyhrálo Ligu mistrů a Pohár UEFA v opačném pořadí).

Velkou motivaci bude mít ostatně i sám Čech. Z českých hráčů dokázal vyhrát Ligu mistrů a Evropskou ligu, respektive Pohár UEFA pouze jeden hráč – Vladimír Šmicer. Čech se teď může svému někdejšímu spoluhráči vyrovnat. A v srpnu v případě úspěchu v Superpoháru, který se navíc hraje v Praze, ho může definitivně překonat.

Jenže nepředbíhejme. Ten nejdůležitější krok má Čech stále před sebou. Porazit Benfiku Lisabon.

Zápas sledujte od 20.45 v naší ONLINE reportáži zde:

MATCH OVERVIEW LEGACY

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud