Jakub Konečný
2. října 2014 • 11:03

Krejčí, Lafata a KONATÉ! Nová zbraň Sparty, která nahradí Hušbauera

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 19:00 | VIDEO | Základní skupina Evropské ligy sotva začala – a Spartu v ní už čeká klíčový zápas. Český mistr na svém hřišti dnes přivítá švýcarský klub Young Boys Bern, a pokud chce pomýšlet na postup do vyřazovací části, musí duel s nevyzpytatelným soupeřem zvládnout. Pomoct by jí v tom měl i Tiémoko Konaté, který v základní sestavě nahradí Josefa Hušbauera.



Hierarchie skupiny I je jasně daná. Neapol favorit, Slovan Bratislava outsider a Sparta s Bernem dva uchazeči o druhé postupové místo. První zápasy toto rozložení sil navíc jasně dokumentovaly, Neapol suše porazila českého mistra 3:1 a Bern doslova spláchl slovenského šampiona 5:0.

„Jestli chceme pomýšlet na postup, musíme porazit Bern,“ prohlásil bezprostředně po porážce na jihu Itálie sparťanský gólman David Bičík. Nyní nastal čas nelehký úkol splnit.

Pro Spartu je po krachu v kvalifikaci Ligy mistrů aspoň druhá příčka v základní skupině Evropské ligy nutností. Ani ne tak ekonomicky, protože v kvalitativně druhé pohárové soutěži si nevydělá srovnatelný balík s Champions League, ani kdyby se rozkrájela. Jde spíš o prestiž a důkaz, že se trpělivě budovaný tým stále správně vyvíjí. Po vyřazení v Malmö o tom totiž mnozí fanoušci i experti vážně pochybují a sportovní ředitel klubu Jaroslav Hřebík to dokonce přiznal veřejně.

Po prohře v Neapoli vyzve Sparta Bern
Video se připravuje ...

Vítězslav Lavička si však takové myšlenky do hlavy nepouští. „Rádi bychom proti Bernu navázali na zápasy, které jsme zde v evropských pohárech sehráli,“ připomněl letenský kouč, že spoléhá na sílu domácího prostředí. V něm má Sparta v této sezoně všechny tři dosavadní střetnutí vyhrála s celkovým skóre 14:3.

Dobrým znamením je i návrat Lukáše Váchy do sestavy poté, co si reprezentační záložník odpykal třízápasový distanc za vyloučení v Malmö. „To je pozitivní zpráva,“ uznal Lavička.

Je tu však i jeden zádrhel. Sobotní derby nedohrál po šprajcu slávisty Alda Baéze Josef Hušbauer a pochroumaný kotník ho zřejmě proti Bernu na hřiště nepustí, byť to Lavička oficiálně nepřiznal. „Pepa se připravuje individuálně s naším zdravotním týmem a intenzivně léčí zraněný kotník. Uvidíme, jestli to do zápasu s Bernem stihne,“ uvedl včera letenský kouč.

Pravděpodobná sestava Sparty:

Bičík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa – Matějovský, Vácha, Dočkal – Konaté, Lafata, Krejčí.

Tiémoko KonatéFoto Sport
Vzhledem k povaze lékařského nálezu je pravděpodobnější varianta, že nestihne. V tom případě ho v základní sestavě stejně jako proti Slavii nahradí Tiémoko Konaté, který si stoupne na pravý kraj útoku. A na Hušbauerovo místo ve středové řadě se odtud stáhne Bořek Dočkal.

Hušbauer byl v minulé sezoně nejlepším ligovým střelcem, z tohoto pohledu se jeho absence jeví jako pohroma. Paradoxně to však může hře Sparty naopak prospět.

Flegmatický záložník šel totiž s formou i produktivitou citelně dolů, Konaté má momentálně mnohem lepší fazonu. Diblík z Pobřeží slonoviny navíc plní roli klasického pravého křídla mnohem ortodoxněji než Dočkal, nad českým reprezentantem má navrch v rychlosti, díky které snadno obchází protihráče.

Zatímco Dočkal chce míče do nohy, stahuje se do středu hřiště a koridor kolem pravé lajny nechává volný Pavlu Kadeřábkovi, Konaté čeká na přihrávky do volného prostoru a soustředěnou obranu soupeře otevírá neustálými náběhy. Zatím to funguje, Konaté vždy znamenal oživení.

„Timy přináší do naší hry něco nečekaného, má překvapivá řešení,“ řekl o tichém Afričanovi nedávno Lavička. „Jen by potřeboval zlepšit produktivitu.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud