Jan Vacek
27. července 2018 • 13:54

Sparta odvolala Hapala! Tým povede Ščasný, ale hledá se nový kouč

Autor: Jan Vacek, iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tvrdý direkt od Subotice v prvním utkání 2. předkola Evropské ligy stál místo trenéra fotbalistů Sparty Pavla Hapala. Vedení klubu ho dnes odvolalo, mužstvo přebírá na dočasnou dobu sportovní ředitel Zdeněk Ščasný. Klub současně oznámil, že bude hledat nového kouče.



Co stojí za Hapalovým koncem, který přišel přesně v den jeho 49. narozenin? Už letní příprava naznačila, že ve sparťanském mužstvu všechno neladí. Pražané sbírali špatné výsledky, které navíc doprovázela unylá hra. Očekávaný progres oproti minulé sezoně se zkrátka nedostavil.

To samozřejmě ovlivnilo Hapalovo postavení, jenž měl právě letní přípravu využít k tomu, aby mužstvo po herní a strategické stránce přetvořil k obrazu svému. To se ovšem zkušenému kouči nepovedlo, což po výhře v úvodním ligovém kole nad Opavou názorně doložil čtvrteční výbuch se Suboticou.

Jak vidí hru Sparty a situaci po odvolání Hapala trenér Václav Kotal? Čtěte ZDE>>>

Reakce přišla téměř okamžitě před dalším důležitým týdnem, ve kterém nejdřív v neděli čeká Spartu nedělní ligové utkání v Jablonci, ve čtvrtek pak odveta proti Subotici. „Výkony týmu nebyly dlouhodobě podle našich představ a situaci jsme po předvedeném výkonu a výsledku v Srbsku museli řešit. Očekáváme zcela odlišný přístup a obě utkání chceme zvládnout. Převzetí týmu sportovním ředitelem považujeme za řešení dočasné,“ vysvětlil generální ředitel klubu Adam Kotalík.

Také Ščasný zdůraznil, že na trenérské pozici zůstat nechce. „Do Sparty jsem v zimě nepřišel s ambicí mužstvo trénovat. Nechtěl jsem tým z pozice kouče převzít ani po odvolání kouče Stramaccioniho. Jde o řešení skutečně jen na nezbytně nutnou dobu. Nicméně ihned se musíme začít připravovat, chceme zvládnout nedělní ligové utkání i odvetu 2. předkola Evropské ligy,“ řekl Ščasný, který už dvakrát trenérem Sparty byl, naposledy mezi lety 2015 až 2016. V prosinci se ve Spartě ujal role sportovního ředitele právě on vybíral v březnu Hapala jako nového kouče.

Osmačtyřicetiletý Hapal nastoupil teprve v březnu, kdy vystřídal Andreu Stramaccioniho. Na Letné měl smlouvu do června 2020. Kvůli příchodu do Sparty se vzdal angažmá u slovenské reprezentace do 21 let. Ve 12 ligových zápasech zaznamenal šest výher, pět remíz a jednu porážku.

Nejrychleji vyhození trenéři
od sezony 1993/94

 Kolo Sezona  Trenér  Klub 
1. 2011/12 Karol Marko Ostrava 
1.  2018/19  Pavel Hapal  Sparta 
2.  1994/95   Karol Dobiáš Sparta 
2.  1998/99   Karel Večeřa Brno 
2.  2002/03   Jiří Kotrba Příbram 
3.  2012/13   Miroslav Soukup Slovácko 
3.  2014/15   Dušan Uhrin ml. Plzeň 
*V sezoně 2008/09 odstoupil ještě před prvním kolem teplický kouč Petr Rada, protože se stal trenérem reprezentace. Ze stejného důvodu odešel Karel Jarolím po 2. kole sezony 2016/17 z Mladé Boleslavi.

Děkovačka Sparty v Srbsku: Naštvaní fanoušci, Kangou cloumaly emoce
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH EL: Spartak Subotica - Sparta Praha 2:0. Propadák v Srbsku, postup českého týmu v ohrožení
Video se připravuje ...

Hapal ven? Není to příjemné, přiznal kouč Sparty po srbském výbuchu
Video se připravuje ...

Frýdek po porážce: Co jsme dělali špatně? Úplně všechno
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud