1. října 2008 • 15:27

Slavia do Vaslui až na zápas

Autor: Aleš Roll
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia odletěla do Rumunska k odvetě 1. kola Poháru UEFA s Vaslui. Nahráno nemá, doma jen remizovala 0:0. Červenobílí však nezamířili ke svému hostiteli, ale do města Iasi.



„Není to nevýhoda," říká Dušan Kuciak, slovenský brankář Vaslui.

Kolem poledne dosedl letecký speciál se slávistickou výpravou v Iasi, třetím největším městě Rumunska, které leží poblíž hranic s Moldavskem. Tam se tým zabydlel, do dějiště utkání se přesune až v den zápasu. „Vybrali jsme tu schůdnější variantu," říká Ondřej Zlámal, tiskový mluvčí Slavie.

Pražané se rozhodli přebývat v Iasi z jednoduchého důvodu. Ve Vaslui, sedmdesátitisícovém městě v nejchudším rumunském regionu, nebylo kde bydlet.

„Jsou tady pouze dva hotely," vysvětluje Kuciak, jenž se do Vaslui přesunul v létě z Žiliny. „V jednom jsme my a ten druhý není tak kvalitní, možná by se tam ani nenašlo tolik volných míst," dodává.

Sám v jednom z těchto hotelů bydlí. „Zatím jsem nedostal byt, ale už jsem si vybral tři plus jedna. Klíče bych měl od klubu dostat po zápase se Slavií. Ovšem nevím, co by se stalo, kdyby mi to utkání nevyšlo," směje se slovenský brankář.

Z Iasi je to do Vaslui okolo sedmdesáti kilometrů.  Na dálnici však můžete v této oblasti Rumunska zapomenout. „Ty jsou jen kolem Bukurešti," kření se Kuciak.

„Tahle cesta vede po okreskách a projíždí se vesnicemi, pokud však Slavia dostane policejní doprovod, jedno auto dopředu, druhé dozadu, tak to projedou celkem rychle. Myslím, že tak do hodiny, maximálně do hodiny a půl, by měli být hráči na místě," myslí si.

I tak se Slavia rozhodla pro netradiční model a stadion, na němž nastoupí ve čtvrtek večer ke klíčovému duelu sezony, si ani neotestuje. „Přišlo nám zbytečné cestovat do Vaslui jen kvůli tréninku a pak jet zase zpět," říká Zlámal. Kuciak v tom nevidí problém. „Oba stadiony jsou téměř stejné, kvalita, tribuny, trávník, no všechno. V tom bych opravdu nespatřoval handicap," míní.

Problém by prý mohl nastat jen v případě, když fandové Vaslui zjistí, že Slavia využila stadion Politechniky Iasi. Mezi oběma městy totiž existuje obrovská rivalita. „Nevím, co se stane, až se to naši fandové dozvědí," utrousí Kuciak. Pak však ihned dodá: „Nebojte, nic se nestane, naši fanoušci problémy nedělají, není tam žádné tvrdé jádro."

Tým kouče Karla Jarolíma se podle všeho nemusí obávat ani nikterak bouřlivého prostředí, jak bývá na některých stadionech v Rumunsku zvykem. Stánek ve Vaslui má kapacitu přibližně dvanácti tisíc diváků, podle odhadů by však během zápasu mohla být zaplněna jen polovina.

„Naši fanoušci jsou dobří, ale takovou kulisu, jaká byla před dvěma týdny v Praze, nevytvoří. Stadion je navíc otevřený, nemá ani jednu krytou tribunu," doplňuje Kuciak.

Oblast Vaslui je považována za jednu z nejchudších v Rumunsku. „Ano, to je pravda," potvrzuje třiadvacetiletý slovenský gólman. „Není tady žádný průmysl a tím je tady dost nezaměstnaných. Ale jinak to příliš nepoznáte. Každý se mě ptá, jak to tady vypadá, a já pokaždé odpovídám, že úplně normálně. Není to nic hrozného a Slavia se ničeho bát nemusí!"

Na zítřejší utkání se Kuciak těší. Doufá, že si spraví chuť po posledních ligových výsledcích. Vaslui je totiž v krizi, poslední tři ligová klání prohrála, z toho dvě doma!

Po vydařeném startu se navíc v tabulce propadla až na sedmé místo. „Není to příjemné, ovšem snažíme se na to nemyslet, máme před sebou Pohár UEFA a musíme domácí soutěž dostat z hlavy," uzavírá rodák z Žiliny.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud