5. listopadu 2009 • 22:58

90 + 5. minuta a Sparta dobyla Kluž!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fotbalisté pražské Sparty ve 4. kole Evropské ligy vyhráli v rumunské Kluži 3:2. O vítězství v dramatickém závěru rozhodl v páté minutě nastavení útočník Bony Wilfried. Konec zápasu, v němž Sparta brzy vedla o dvě branky díky trefám Jana Holendy, přinesl nevídané drama.



Domácí i bez dvou vyloučených hráčů vyrovnali na 2:2 zásluhou střídajícího Dubarbiera a pak měli další šanci, ale těsně před koncem Wilfried bezchybně zakončil nájezd a zařídil, že Sparta porazila Kluž podruhé za sebou.

Pražané si udrželi druhé místo ve skupině K zaručující postup, další zápas sehrají v prosinci na půdě lídra tabulky Eindhovenu, který dnes remizoval v Kodani.

Žofčák ve skluzu.Foto Pavel Mazáč - SPORT


Sparta plánovala využít momentální nepohody vítězů Rumunského poháru, kteří z posledních čtyř ligových zápasů třikrát jen remizovali, ale hosté asi ani nesnili o tom, jak báječně se pro ně bude zápas v metropoli Transylvánie vyvíjet.

Už v zápase v Praze byla nejistá obrana Kluže rozvrácená po čtvrt hodině, dnes ji nespasily ani dvě změny, které ohrožený kouč Coceicao oproti duelu na Letné provedl. Za pouhých třináct Sparta vedla o dvě branky po zásazích Holendy, který se v základní sestavě objevil po třech zápasech.

Holenda: Takové zvraty? To nepamatuju >>>

V šesté minutě nejprve útočník Sparty lehce proměnil samostatný nájezd poté, co jej přesnou kolmicí vysunul záložník Kucka. Holenda tak mohl oslavit nedávné narození syna a povedlo se mu to, o co v Kluži marně usilovaly hvězdy Chelsea, které zde loni v Lize mistrů uhrály jen bezbrankovou remízu. Druhý velký moment Holendy přišel za sedm minut: rychlou akci Vacka a Kušníra na pravé straně Holenda zakončil pohotovou tečí z bezprostřední blízkosti.

Radost sparťanů.Foto Pavel Mazáč - SPORT


Otřesená Kluž pak těžko sbírala síly na pádnou odpověď. Také nakvašení diváci dávali najevo, že jim poslední dobou nejsou výkony jejich oblíbenců po chuti. Rumunskému týmu při pokusech o návrat do utkání pomáhal hlavně útočník z Pobřeží slonoviny Lacina Traoré.

Často zaměstnával sparťanskou obranu, ve 25. minutě díky důslednosti obral o míč váhajícího Řepku a po dlouhém nákopu z hloubi pole v jasné šanci nezaváhal. Sparta znejistěla, přesto ještě do poločasu stačila zahrozit. Wilfried ve skluzu trefil míč jen do brankáře, pak s dorážkou neuspěl ani bek Pamič, který se v týdnu dočkal premiérové pozvánky do chorvatské reprezentace.

Domácí fanoušci se po poločasové pauze těšili na vzestup svého týmu a nápor, který měl být korunován nejméně vyrovnáním. Ovšem po hluchých minutách jen mlčky sledovali, jak se Kluž marně snaží probít před branku Sparty. V 65. minutě navíc domácí tým potkala další nečekaná komplikace.

Holenda se vydal na zteč branky Kluže, ale u postranní čáry jeho postup utnul faulující Muresan, který po druhé žluté kartě se sklopenou hlavou odešel předčasně do kabin. Sparťané vycítili, že rozhozeného soka mohou zdrtit dalším úderem. Blízko ke gólu měl nepřesně hlavičkující Kucka, Wilfried pak zkazil nadějnou akci zbrklou střelou a po výpadu Kušníra si zmatený bek Tony málem dal vlastní gól.

Wilfried je u míče první.Foto Pavel Mazáč - SPORT


Oslabená Kluž se topila ve vlastních kiksech, až třináct minut před koncem znovu zahrozil Traoré. Znovu se dostal za sparťanské beky a ostrou ranou prověřil připraveného gólmana Blažka. Na druhé straně se Pražané málem radovali z pojišťovací branky, ale Kadlecovu euforii z prvního zásahu v pohárech překazil zdvižený praporek asistenta signalizujícího ofsajd.

Závěr zápasu připomínal divoký thriller se šťastným koncem pro Spartu. Domácí v první minutě nastaveného času vyrovnali přesnou ranou střídajícího Dubarbiera a dokonce se ještě hnali za vítěznou trefou, když vzápětí nevyužili obrovský závar.

Sparťané by v té chvíli možná brali i bod, ale ještě si nachystali jeden nečekaný protiúder. V páté minutě nastaveného času vyrazil do samostatného úniku Wilfried, ustál faul gólmana a lehce trefil opuštěnou branku. Sparta tak nakonec odjela s těžce vydřeným vítězstvím a potvrdila, že se českým klubům v Rumunsku daří, protože zde neprohrály už 27 let.

CFR Kluž - Sparta Praha 2:3 (1:2)


Branky: 25. Traoré, 90+1. Dubarbier - 6. a 13. Holenda, 90.+5 Wilfried. Rozhodčí: Selcuk - Erdinc, Emre (všichni Tur.). ŽK: Muresan, Cadú, Mara - Kucka, Řepka. ČK: 64. Muresan, 88. Mara. Diváci: 12.500.

Sestavy:

Kluž: Nuno Claro - Tony, Alcantara, Cadú, Panin - Juan Culio (57. Dubarbier), Muresan, Peralta, Deac (64. Mara) - Nei (83. Bus), Traoré. Trenér: Conceicao Oliveira.
Sparta:
Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák (90. Kalouda), Vacek (90. Hoheneder), Kucka, Zeman - Wilfried, Holenda (74. Kadlec). Trenér: Chovanec.

Radost sparťanů.
Radost sparťanů.


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud