Pavel Janega
16. prosince 2009 • 23:15

Bez Řepky a Hubníka to nejde, zjistila Sparta

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klíčovou sparťanskou otázku jsme před utkáním s Kodaní (0:3) nemuseli vymýšlet dlouho. Každý byl zvědavý, jak si letenský tým poradí s absencí stoperů Tomáše Řepky a Romana Hubníka.



Jak to dopadlo? Špatně. Oba svému klubu zkrátka chyběli. Jaké další otázky důležitá bitva nabídla?

Místo euforie propadák. Sparta v Evropě končí »

1. Jak se Sparta obejde bez Řepky a Hubníka?

To, že bude chybět kapitán a vůdce letenské kabiny Tomáš Řepka, s tím počítali sparťané od posledního duelu v Eindhovenu, kde se vykartoval. U Romana Hubníka, kterého trápilo zranění, Sparta doufala do poslední chvíle. Marně.

Ondřej Kušnír v souboji s Martinem Vingaardem
Ondřej Kušnír v souboji s Martinem Vingaardem


"Nepůjde to," vzkázal hráč trenérovi Jozefu Chovancovi. Ten musel najít vedle Niklase Hohenedera druhého stopera. Nabízely se prakticky jen dvě možnosti: buď nastoupí mladík Lukáš Hejda, nebo se Luboš Hušek stáhne z postu defenzivního záložníka.

Volba padla na druhého jmenovaného. Bylo vidět, že dva spolehliví stopeři (Hubník, Řepka), kteří pospolu odehráli téměř celý podzim, prostě chyběli.

2. Jak obstojí na stoperu Hušek, jinak defenzivní záložník?

Na první otázku navazuje druhá. Pro Huška byla pozice stopera něco nového, co si ve Spartě nevyzkoušel v žádném důležitém zápase. Nevedl si vyloženě špatně. Nic nezkazil. Ale tři góly jsou tři góly.

Každopádně mnohem hůř si počínal jeho parťák Hoheneder. Nejprve nedokázal odhlavičkovat míč a umožnil N’Doyemu vstřelit druhý gól, a pak toho samého muže fauloval ve vlastní šestnáctce, což znamenalo jediné – penaltu a poslední úder zdecimované Spartě.

3. Doplatí Sparta na 14denní pauzu?

Bylo to jedno z nejzásadnějších témat již před utkáním. Sparta nehrála od duelu s Eindhovenem žádný ostrý ani přípravný zápas. Pouze trénovala. Bylo tedy otázkou, jak se tohle na Letenských podepíše.

A podepsalo se to fest, přestože si kouč Jozef Chovanec nic takového nechtěl připustit. Tři góly v síti Sparty nečekal ani ten největší pesimista. Ani ne po půlhodině hry bylo tedy rozhodnuto o tom, že Sparta nebude na jaře hrát evropské poháry.

4. Uhlídá Sparta nebezpečného N’Doyeho?

Na tohoto muže si měli dát Letenští největší pozor. Bohužel pro ně – nedali. N’Doye dvakrát využil zaváhání letenské obrany a vsítil dva góly. Navíc využil Hohenederova faulu a umožnil vstřelit třetí uklidňující branku z penalty spoluhráči Gronkjaerovi.

Kušnír na N´Doyeho nedosáhlFoto Pavel Mazáč (Sport)


Ten byl rovněž hodně vidět. Bývalý záložník Chelsea nedal obráncům spát a neustále se pohyboval po celé šíři trávníku. Nutno zmínit také fakt, že první branka padla po standardní situaci, z nichž se v poslední době stal docela fenomén. Petr Čech a celá Chelsea by mohli vyprávět.

5. Postoupí Sparta?

Jedno velké NE! Sparťanům se nikdy v minulosti nepodařilo porazit na svém hřišti žádný dánský tým. A spolehlivě v tom po středečním večeru pokračují. Šňůru nepřestřihli. Naopak ji „pěkně“ prodloužili. Tři góly jsou nepříjemné.

Ale ještě více zničující je to, že Sparta nezvládla boj o postup. Škoda, český koeficient opět nenarostl. A stejně tak ani sparťanská kasa, kam mohlo v případě výhry a postupu připlout 8,6 milionů korun. Tak zase (možná) za rok…

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud