Karel Häring
3. listopadu 2016 • 04:55

Plány na novou Ligu mistrů: přímý postup se nejspíš Česku vzdálí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal s největší pravděpodobností ostrouhá. Několik let se rval o zajištění přímého postupu pro ligového šampiona do Ligy mistrů, teď, když je tahle meta nadosah, všechno zřejmě přijde vniveč. Ukazují to návrhy nového systému prestižní soutěže, které má deník Sport k dispozici. Formát Ligy mistrů se změní od léta 2018 a doplatí na něj vítězové jednotlivých soutěží z menších zemí.



Nejméně jednoho přímého účastníka Ligy mistrů měly až dosud země, které v žebříčku koeficientů obsadily 1. až 12. místo. Česku se to naposledy poštěstilo v sezoně 2005/2006 (Sparta). Česko o kýžené dvanácté místo dlouhé roky bojovalo.

Teď je dokonce jedenácté a podle stále ještě platných kritérií by to českému mistrovi zajišťovalo jistou účast pro ročník Ligy mistrů 2018/2019. Jenže UEFA už na konci srpna oznámila, že po devíti letech provede změnu kvalifikačního klíče, a to ve prospěch klubů z největších zemí na úkor těch menších.

Podrobnější detaily upraveného kvalifikačního klíče zatím UEFA oficiálně nesdělila s tím, že je oznámí do konce letošního roku. Deníku Sport se však podařilo ze zahraničních zdrojů získat kopie dvou návrhů, o kterých se bude jednat. Z obou vyplývá, že by země z 11. a 12. místa přišly o právo vyslat svého šampiona přímo do základní skupiny, ten by se musel zapojit do play off (tedy čtvrtého předkola) tzv. mistrovské části.

Limberský sice střídal v 75. minutě, ale měl jasno, za kým si půjde pro dres.
Limberský sice střídal v 75. minutě, ale měl jasno, za kým si půjde pro dres.

Čtyři nejlepší země (momentálně Španělsko, Německo, Anglie, Itálie) budou mít jistotu čtyř zástupců, takže zaberou polovinu ze všech dvaatřiceti účastníků. Dosud mělo jistý start jen jedenáct klubů z těchto zemí, dalších pět muselo podstoupit nevyzpytatelnou kvalifikaci.

„Pro mě osobně je důležité, aby přišlo na principu solidarity ještě víc peněz do Evropské ligy, protože jak vidíme, jsme schopni opakovaně mít se skupinách EL dva nebo i tři mančafty. Když se podíváme, jakým způsobem se zvětšují peníze za participaci v EL, tak se to postupně začíná rovnat příjmům, které se daly vydělat ve skupině Ligy mistrů před deseti nebo dvanácti lety,“ říká k plánovaným změnám, které dopadnou na českého mistra, Dušan Svoboda, šéf ligy a zároveň člen představenstva Sparty, tradičního aspiranta na titul.

Více podrobností o plánech UEFA na změny v Lize mistrů + celý rozhovor s Dušanem Svobodou čtěte ve čtvrtečním deníku Sport!

Elektronickou verzi deníku Sport čtěte ZDE »

Sen o přímém postupu do Ligy mistrů mizíFoto Archiv Sportu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud