Jakub Dvořák
23. května 2018 • 04:40

Real před finále LM: Bale, nebo Benzema? Zidanův trik napověděl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den D se blíží. Real Madrid vyhlíží čtvrté finále Ligy mistrů za posledních pět sezon. Tři ze tří možných triumfů proměnil ve svůj úspěch. Nyní však před ním leží větší výzva – vyhrát nejprestižnější klubovou soutěž na světě třikrát po sobě, což se zatím nikomu nepodařilo. Trenér Zinedine Zidane tak spřádá plány, jak zastavit rozjetý Liverpool s Mo Salahem v popředí. Poslední dny se v Madridu neřeší důležitější téma než jeden otazník v sestavě – vsadí Francouz na Karima Benzemu, nebo dostane prostor ve formě hrající Gareth Bale?



Ještě před pár týdny by o základní sestavě Realu v tak důležitém mači takřka nikdo nepochyboval. Jasnou volbou do útoku ke Cristianovi Ronaldovi by byl Karim Benzema . Hráč, se kterým si Portugalec výborně rozumí a se kterým společně odehráli už spoustu velkých bitev.

Jenže závěr sezony zamotal Zidanovi hlavu. Zatímco jeho krajan se trápí, a když pomineme dvě trefy proti Bayernu v semifinále Ligy mistrů, vstřelil v posledních deseti zápasech pouze jeden gól. Naopak Bale si dost razantně řekl o to, aby v Kyjevě začal utkání v základní sestavě. Jeho bilance osm branek v osmi zápasech budí respekt. I pro Zidaneho, který v minulosti Benzemu podržel i přes nepřesvědčivé výkony.

„Nebudu lhát, že mi to nezamotalo hlavu,“ pronesl po Baleově drtivém finiši v závěru sezony. „Ale pro mě to není nic nového. Gareth na tréninku tvrdě dře a jediné, co se za poslední týdny změnilo, je, že začal střílet góly. Zda ho postavím do finále? O tom se s vámi přeci teď nebudu bavit,“ dodal po posledním zápase s Villarrealem.

Velkou nápovědou, jak Real ve finále skutečně nastoupí, může Kloppovi a spol. být trik, který Zidane praktikoval v posledních dvou letech. A to ten, že poslední ligový zápas hrála stejná jedenáctka, jako následně vyběhla o pár dní později proti Atlétiku Madrid, respektive Juventusu. Jako by si Zidane chtěl osahat tým předtím, než jej vyšle do zápasu o všechno. A jelikož se jeho taktický tah pokaždé vyplatil, očekává se, že tak učiní i letos.

Jak by tedy sestava vypadala? Zřejmě by se nedostalo právě na Benzemu. Proti Villarrealu nastoupil Real v nejsilnější možné sestavě ale s Garethem Baleem po Ronaldově boku. Jen v brance dostal šanci Zidanův syn Luca, jehož nasazení otec a trenér v jedné osobě vysvětlil tím, že dosud neměl jako jediný hráč žádný start.

PRAVDĚPODOBNÁ SESTAVA REALU VE FINÁLE LIGY MISTRŮ

Pravděpodobná sestava Realu ve finále Ligy mistrů proti LiverpooluFoto lineupbuilder.com

28letý Velšan se navíc zapsal mezi střelce, když zvyšoval na 2:0 pro Madrid. Benzema se dostal do hry až na závěrečných 28 minut místo Ronalda a předvedeným výkonem si o místo v týmu rozhodně neřekl.

Zidanova finta zatím mluví jasně pro Balea. Když Real hrál první finále Champions League pod Francouzovým vedením, nezměnila se sestava oproti poslednímu utkání s La Coruňou vůbec a „bílý balet“ v Miláně triumfoval po penaltovém rozstřelu. O rok později čekal Ronalda a spol. Juventus. A Zidaně opět nasadil do finále stejnou jedenáctku jako v lize proti Malaze – s tím rozdílem, že se pro poslední duel sezony stihl uzdravit krajní obránce Dani Carvajal a finále hrál místo Nacha on.

O tom, že by proti Liverpoolu měl nastoupit Bale, je přesvědčený i jeho legendární krajan Ryan Giggs, mimo jiné trenér Walesu. „Ale pokud půjde do hry z lavičky, jsem přesvědčený, že bude nastavený tak, že jde zápas rozhodnout. Vstřelit vítězný gól, nebo být rozdílovým hráčem,“ řekl před pár dny.

Benzema, Asensio a Vázquez jako žolíci

S Balem by vzrostla i defenzivní síla Realu. Zatímco Ronaldo, ani Benzema nepatří mezi hráče, kteří by vydrželi bránit na precizní úrovni po celý zápas, Bale díky svému obrovskému fyzickému fondu má na to, aby stihl zavírat prostor za sebou a zároveň vytvářel tlak na obranu Liverpoolu, která rozhodně nepatří mezi ty nejlepší na světě.

A překvapit může Zidane ještě dvěma hráči – Lucasem Vázquezem a Markem Asensiem, kteří sehráli důležitou roli v cestě do finále. Už několikrát se však prokázalo, že jejich přínos je daleko větší, když jdou do utkání v průběhu hry, než když nastupují v základní sestavě. Je tak velmi pravděpodobné, že Benzemu, Asensia a Vázqueze si Zidane schová do unavené obrany „reds“.

Anebo poruší svůj rituál, na který byl dosud spoleh?

Góly

Domácí: 51. Benzema, 64. Bale, 83. Bale

Hosté: 55. Mané

Sestavy

Domácí: Navas – Carvajal (37. Nacho Fernández), Varane, Ramos (C), Marcelo – Modrić, Casemiro, Kroos – Isco (61. Bale) – Benzema (89. Asensio), Ronaldo.

Hosté: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, V. van Dijk, Robertson – Milner (83. Can), Henderson (C), Wijnaldum – M. Salah (31. Lallana), Firmino, Mané.

Náhradníci

Domácí: Casilla, Fernández, Bale, Hernández, Vázquez, Asensio, Kovačić

Hosté: Mignolet, Clyne, Klavan, Moreno, Lallana, Can, Solanke

Karty

Hosté: Mané

Rozhodčí

Mažić – Ristić, Djurdjević (vš. SRB)

Stadion

NSC Olimpijskyj, Kyjev, Ukrajina

Návštěva

61561 diváků

Lucas Vázquez při zápase s Villarrealem
Lucas Vázquez při zápase s Villarrealem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud