Jan Podroužek
Premium
19. září 2019 • 05:00

Diamantová Slavia: Jak Trpišovský na Inter oprášil Ancelottiho odkaz

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přibližně jednou za půl roku bývá Slavia diamantová. Jako na jaře ve čtvrtfinále Evropské ligy doma proti Chelsea, a jako v úterý večer na San Siru proti Interu Milán. Trenér Jindřich Trpišovský po dlouhé době zase použil do symbolického kosočtverce poskládanou zálohu se dvěma napadajícími útočníky na vrchu sestavy. Důvod? Kvůli třem stoperům v sestavě Antonia Conteho a kvůli kreativním umělcům Marcelu Brozovičovi a Stefanu Sensimu. Vyšlo to skvostně!



Carlo Ancelotti by o tomhle systému uměl udělat týdenní sympozium. S diamantovým složením zálohy vyhrál v květu 2003 s AC Milán Ligu mistrů a za další dva roky se stejným schématem došel do finále elitní evropské soutěže. A kouč Slavie Jindřich Trpišovský tenhle model umí taky použít.

Nejdřív malý exkurz. Carlo Ancelotti měl do této varianty vycházející z klasického 4-4-2 k dispozici Andreu Pirla, Gennara Gattusa, Clarence Seedorfa a Ruie Costu . Tedy čtyři střední záložníky s těmito úlohami:

Pirlo, defenzivní záložník rozehrávající téměř každou akci a schopný překonat soupeře přihrávkou napříč řadami.

Gattuso a Seedorf, dynamičtí záložníci pokrývající obrovskou plochu hřiště, zvládali být vepředu i vzadu, když byla potřeba.

Rui Costa, ofenzivní záložník, přes něhož jde drtivá většina útočných akcí, podpora pro tehdejší hromovou sílu Andreje Ševčenka a Filippa Inzaghiho, potažmo pro Hernána Crespa.

Diamant v záloze má ovšem dvě varianty.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud