6. srpna 2008 • 21:50

Anderlecht končí, Petržalku čeká Juve

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Ani branka českého fotbalisty Jana Poláka nezachránila Anderlecht Brusel v pohárové Evropě. Belgický favorit dnes nedokázal napravit domácí porážku s Borisovem 1:2.



Anderlecht Brusel dnes nedokázal napravit domácí porážku 1:2 a na hřišti běloruského Borisova jen remizoval 2:2, což na postup do 3. předkola Ligy mistrů nestačilo.

Tam naopak postoupil Panathinaikos Atény, budoucí soupeř vítěze duelu mezi pražskou Spartou a Šeriffem Tiraspol, který začal ve 20:15.

Anderlecht zklamal již v prvním utkání, když neudržel vedení a po vyloučení nechal soupeře zápas otočit. V odvetě se pak Borisov dostal do vedení, ale Anderlecht brzy srovnal, když pokutový kop proměnil Biglia.

Jenže dvacet minut před koncem znovu přišel Anderlecht o vyloučeného hráče a domácí opět v přesilovce dali gól. Naději sice vykřesal ještě Polák, ale na postup to nestačilo.

V základní sestavě Anderlechtu se objevili všichni tři čeští reprezentanti. Vedle Poláka chytal Daniel Zítka a v útoku hrál do 59. minuty Stanislav Vlček.

Vyřazení Anderlechtu nepotvrdilo spekulace o tom, že byl první zápas s Borisovem domluvený. Podle bulharského deníku Novinar se totiž objevil podezřele vysoký počet sázek na to, že Borisov v Anderlechtu vyhraje 2:1.
Odveta pak měla skončit 2:0 pro Anderlecht, který by tak postoupil. Disciplinární komise UEFA se rozhodla vše prošetřit.



Fotbalisté Panathinaikosu si postup přes Dinamo Tbilisi vybojovali prakticky již v prvním utkání, ve kterém doma vyhráli 3:0. V dnešní odvetě si náskok jen hlídali a zápas dotáhli k bezbrankové remíze. Dinamo navíc dohrávalo zápas v deseti bez vyloučeného Peikrišviliho.



Překvapivým účastníkem 3. předkola Ligy mistrů bude také kyperský Anorthosis Famagusta, který přešel přes Rapid Vídeň. Kypřané na postup zadělali v prvním utkání, které doma vyhráli 3:0.

Dnes již po 13 minutách hry udeřili i na hřišti soupeře a Rapid v tu chvíli potřeboval dát pět branek. Nakonec se prosadil jen třikrát, a tak se s Olympiakosem Pireus o Ligu mistrů utká Famagusta.



Slovenský mistr Artmedia Petržalka zvládl domácí odvetu s finským Tampere a postoupil do 3. předkola Ligy mistrů, ve kterém se utká se slavným Juventusem Turín. K výhře 4:2 přispěl jednou brankou také český útočník Zbyněk Pospěch, který se mezi střelce zapsal i v prvním utkání.

Pospěch nejprve vybojoval pokutový kop pro Kozáka a deset minut před přestávkou se sám prosadil po rychlém protiútoku Artmedie. Prakticky tím rozhodl o postupu, protože slovenský šampion první utkání vyhrál 3:1. Nic na tom nezměnily ani dva góly soupeře v druhé půli.

Vedle Pospěcha, který odehrál úvodních 60 minut, se v základní sestavě Artmedie představil i Aleš Urbánek. Ten na levém beku odehrál celé


Výsledky - 2. kolo, odvety:

Dinamo Tbilisi - Panathinaikos 0:0
ČK: 77. Peikrišvili (Dinamo). První zápas 0:3, postoupil Panathinaikos.

Dynamo Kyjev - Drogheda 2:2 (1:1)
Branky: 13. Alijev, 73. Milevskij - 41. Robinson, 88. Gartland. První zápas 2:1, postoupilo Dynamo.

Borisov - Anderlecht 2:2 (1:1)
Branky: 18. Blizňuk, 83. Rodionov - 23. Biglia z pen., 84. Polák. ČK: 71. Rnič (Anderlecht). První zápas 2:1, postoupil Borisov.

Rapid Vídeň - Anorthosis Famagusta 3:1 (1:1)
Branky: 63. a 66. Maierhofer, 21. Hoffer - 13. Laban. První zápas 0:3, postoupila Famagusta

Modriča - Aalborg 1:2 (0:1)

Branky Aalborgu: 15. Due, 62. Risgärd. První zápas 0:5, postoupil Aalborg.

Basilej - IFK Göteborg 4:2 (1:1)
Branky: 84. a 90. Ergič, 26. Huggel, 71. Chipperfield - 19. Wernblom, 51. Söder. První zápas 1:1, postoupila Basilej.

Artmedia Petržalka - Tampere 4:2 (3:0)
Branky: 9. Kozák z pen., 35. Pospěch, 45. Halenár, 78. Piroska - 71. James z pen., 79. Hjelm. První zápas 3:1, postoupila Artmedia.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud