Karel Häring
29. května 2009 • 08:20

Barcelona: dotek dokonalosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - FC Barcelona je nejlepším klubem Evropy. Získala v této sezoně tři trofeje, tu poslední i bez tří důležitých postav obrany. V domácí lize nasázela 104 branky, dalších 32 v Lize mistrů. Hraje, baví a vyhrává. Fotbalová dokonalost teď koketuje s „Barcou“.



FAKTOR GUARDIOLA
Rychlost, jakou trenérský novic vyléčil churavou Barcelonu, šokuje. Na konci angažmá Franka Rijkaarda vládl na Nou Campu chaos. Katalánský gigant zaostal za Realem Madrid o ostudných osmnáct bodů.

Pep Guardiola se pustil do přestavby kádru. Odešli například Deco, Ronaldinho nebo Zambrotta. Přišla méně známá jména – Alves (Sevilla), Hleb (Arsenal), Piqué (Manchester U.). Tolik změn si obvykle vyžádá čas na sehrání.I proto byl Real Madrid považovaný na začátku sezony za favorita.

A první dvě kola tyto předpovědi jen podtrhovaly. „Barca“ prohrála v Numancii a remizovala se Santanderem. Jenže pak vyplenila Gijón 6:1 a rozjela neuvěřitelnou šňůru devatenácti výher přerušených jednou plichtou. Protivníky ničila kanonádou už v prvním poločase.

Barcelona má skvělý mančaft, Guardiolovi „stačilo“, aby zavedl pořádek v kabině a hrál fotbal, který sedí jeho hvězdám. Splní si povinnosti směrem dozadu, vpředu už hodně záleží na nich.

Lionel Messi s trofejí za vítězství v Lize mistrů.Foto ČTK/AP



XAVI–INIESTA
Když se řekne „Barca“, většinu jako první napadne Messi, Eto´o nebo Henry. Jenže tihle dva záložníci, produkt mládežnické akademie katalánského klubu, mají na hru trojnásobného vítěze Ligy mistrů větší vliv než zmiňované superhvězdy.

„Jestli někde hraje lepší pár záložníků, než jsou Xavi s Iniestou, rád bych je viděl. Byli absolutně úžasní,“ ocenil jejich výkon Chris Waddle, bývalý slavný reprezentant Anglie.

Aby se Barcelona dostala ke své hře, potřebuje mít míč pod kontrolou. Manchesteru se první minuty dařilo napadat a rozehrávka soupeře skřípala. Ale vydržte to celý zápas... Po Eto´ově gólu ti dva, ve spolupráci s ostatními, rozjeli řetěz přihrávek. Podobně jako loni na EURO 2008. I tam se stali klíčovými postavami Španělska v cestě za zlatem.

TŘI ZABIJÁCI
Messi, Eto´o, Henry. Každý z nich budí mezi obránci hrůzu sám o sobě, co teprve, když je dáte dohromady. A ještě jim to funguje. Tihle tři se starají o to, že hra Barcelony není jen líbivá, ale i efektivní. Důkazem je 71 ligových branek tohoto tria, které tak překonalo šestašedesátigólový rekord legend Realu Madrid (Di Stéfano, Puskás, Del Sol).

Thierry HenryFoto ČTK



BUDOUCNOST
Ihned po vítězství se rozpoutaly debaty, jestli jde o lepší mužstvo, než jakým byl slavný „Dream team“ z éry trenéra Johana Cruijff a. Borci okolo M. Laudrupa, Stoičkova, Bakera, Guardioly či R. Koemana vyhráli „nultý“ ročník Ligy mistrů.

K tomu potřebuje současná garnitura další úspěchy. Třeba ten, že jako první v historii Ligy mistrů obhájí trofej. Guardiolu nečeká vůbec snadná práce. Xavi s Iniestou přijdou podruhé za sebou o delší letní pauzu, loni kvůli EURO 2008, letos vinou červnového Poháru FIFA. Nikdy nevíte, jestli se někdo „nezblázní“ podobně jako Ronaldinho.

A taky nesmí klub opustit dávka štěstí. Kdyby ji neměl, finále by bylo čistě anglickou záležitostí. Chelsea dělily od cesty do Říma jen vteřiny.

Každopádně těch, kteří si troufnou tvrdit, že ani Barcelona nedokáže obhájit svůj triumf, je nyní menšina. Vždyť tahle fotbalová krása se dotýká dokonalosti.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud