Pavel Hartman
16. září 2009 • 15:20

Show dvou devítek: Eto'o vs. Ibrahimovič

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Samuel Eto‘o vs. Zlatan Ibrahimovic. Světoví kanonýři po letní výměně poprvé proti sobě! Větší náboj dnešní šlágr Ligy mistrů mezi Interem Milán a Barcelonou v Lize mistrů už snad ani nemohl mít.



Ti dva jsou středem pozornosti pokaždé, ale tentokrát na nich budou viset oči fanoušků po celé Evropě ještě víc.

„Eto‘o-Ibra, El Mega Duelo. Souboj dvou nejlepších devítek!" křičí titulek barcelonského deníku El Mundo Deportivo.

Čtěte více:
Plašil obral Juventus o výhru »

Stejné hlasy znějí i z Apeninského poloostrova. Nemůže tomu být jinak. Kolikrát už od šokující rošády, do níž Barcelona vložila 46 milionů eur a navrch přihodila kamerunského „zabijáka", padla otázka: Kdo na tom vydělá a kdo naopak prohloupí? Hříčka osudu se zasloužila o to, že odpověď se začne vybarvovat už za pár hodin.

Ibrahimovič a jeho první trofej v novém dresu Ibrahimovič a jeho první trofej v novém dresuFoto ČTK

José Mourinho, kouč Interu Milán, však do téhle polemiky vnesl světlo již před výkopem. „Eto‘o je nejlepším útočníkem na světě," řekl rezolutně. „Moji hráči jsou vždycky nejlepší. Takže v minulé sezoně byl nejlepší Zlatan, teď je to Samuel," dodal po svém.

Johan Cruijff , nizozemský fotbalový básník a někdejší trenér Barcelony, namítá: „Eto‘o zažil v barcelonském mužstvu skvělé roky, ale každou sezonou by to bylo pro něj těžší a těžší. Ibrahimovic přichází s novým elánem a pokusí se být nejlepší."

Slovní přestřelky jsou zahřívacím kolem před přímou konfrontací na trávníku. Generálka na ni se oběma titánům vydařila. Ibrahimovic zajistil gólem a asistencí „Barce" výhru na půdě Getafe, Eto‘o přispěl parádní trefou k vítězství Interu nad Parmou. Pak si oba přehodili myšlenkovou výhybku na utkání na San Siru.

Samuel Eto'o Samuel Eto'oFoto Archiv Sport

„Bude to večer plný emocí," řekl švédský útočník. „Zažil jsem v Interu tři krásné roky a jsem vděčný za to, že si tu budu moci zase zahrát," doplnil. „Bude to důležitý zápas. Ale každý zápas je důležitý," zachoval klid Eto‘o.

„Přál bych si, aby se oba týmy probojovaly do finále," doplnil stroze.
Zato Ibrahimovic si rád zavzpomínal. „Přede mnou Inter nezískal 17 let titul a se mnou ho vyhrál třikrát," připomněl.

Píchl tím do vosího hnízda. Nejen tifosi to brali za povýšené řeči. „Ibra nám pomohl, ale bylo by moudré si pamatovat, že jsme to vyhráli jako tým," kontroval Marco Materazzi, bývalý Ibrahimovicův spoluhráč. „Nejlepší způsob, jak ho zranit, je ho totálně ignorovat," pravil.

Eto‘a umravňovat nemusel. Ten mluvil jak kniha.

„Hrajeme my proti Barceloně a ne já proti němu. Nejdu na hřiště sám," zdůraznil.

Ibrahimovic si jistě myslí své. V každém okamžiku zůstává originálem. Naposledy o tom přesvědčil okolí po nedávném kvalifi kačním utkání švédské reprezentace na Maltě. Hosté v něm zvítězili se štěstím 1:0, když si domácí dali vlastní gól.

Největší hvězda „Tre kronor" z toho měla tak po náladě, že si po zápase pronajala soukromé letadlo a nechala se dopravit do katalánské metropole. Ve švédských médiích si za to vysloužila přezdívku „Charter Zlatan".

350156:gallery:true:true

Do barcelonské šatny prý dlouhán nastupující s čelenkou ve vlasech zapadl nad očekávání dobře. „Šly o něm zvěsti, že je mrzutý. Ale překvapil mě, je to příjemný společník, hodně vtipkuje," svěřil se záložník Xavi.

„Ještě to není úplně ono. V létě jsem měl poraněnou ruku, a tak musím dohnat tréninkové manko. Ale každým dnem je to lepší a lepší. Za pár zápasů už všichni uvidí opravdového Ibrahimovice," slíbila nejdražší akvizice Barcelony.

Co Eto‘o v Itálii? Jeho aklimatizace možná nabrala ještě rychlejší spád. Společně s Diegem Militem vytvořil tandem, z něhož jde strach. Navíc bude mít podporu větší části vyprodaného hlediště chrámu San Siro.

Jakého přivítání se naopak od publika dočká Ibrahimovic? „Ode mě se mu dostane velkého objetí, od fanoušků nevím," komentoval to
Mourinho.

„Ale to objetí přijde na začátku, pak nechci znát na devadesát minut jeho jméno. Jsme soupeři," přidal.

„Nápodobně," opáčil by určitě Ibrahimovic.

Středeční program (začátky ve 20:45):

Skupina E:
FC Liverpool - VSC Debrecín,
Olympique Lyon - AC Fiorentina.

Skupina F:
Inter Milán - FC Barcelona (ČT2),
Dynamo Kyjev - Rubin Kazaň.

Skupina G:
VfB Stuttgart (Šimák) - Glasgow Rangers,
FC Sevilla - Unirea Urziceni.

Skupina H:
Olympiakos Pireus - AZ Alkmaar,
Standard Lutych - FC Arsenal (Rosický/Nova Sport).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud