9. prosince 2009 • 17:48

Necid: Postup v LM nám vynahradí zklamání z ligy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na konci listopadu fotbalový útočník Tomáš Necid smutnil, když se jeho CSKA Moskva po skončení ruské ligy krčil až na pátém místě. V úterý večer ale před odchodem na zimní dovolenou jeden předčasný a milý dárek dostal: ruský klub vyhrál na hřišti Besiktase Istanbul a poprvé v historii postoupil do vyřazovací fáze Ligy mistrů.



Dvacetiletý Necid si tak na konci své první zahraniční sezony přece jen mohl vychutnat týmový úspěch.

"Bere se to tady jako historická událost. Do zimní dřiny můžeme jít s velkou motivací, protože v Lize mistrů se můžeme těšit na souboj s nějakým velkoklubem," řekl v dnešním rozhovoru Necid.

Čtěte více:

Liga mistrů: Končí Juventus i Džekův Wolfsburg »

V CSKA zažil během necelého roku hodně turbulentní období. Těsně po svém příchodu z pražské Slavie v březnu svojí trefou v prodloužení rozhodl finále ruského Superpoháru, pak během sezony v ruské lize spíš trpěl, když ambiciózní tým často ztrácel body, na jeho lavičce se vystřídali tři trenéři a nakonec doklopýtal až na páté místo.

Situaci ale hráči armádního klubu zachránili v Istanbulu, kde proklouzli mezi elitních šestnáct klubů v LM.

Tomáš NecidFoto Sport

Po skončení ruské ligy CSKA vsadil všechno na jedinou kartu: postup v Lize mistrů. Na duel v Istanbulu se ruský klub chystal při osmidenním soustředění v turecké Antalyi. A výsledek přišel.

"Ulevilo se nám, protože sezona v Rusku se nám příliš nepovedla a páté místo není to, co by klub našeho kalibru mělo uspokojit. Postupem v Lize mistrů jsme si to zklamání vynahradili, ukázali jsme, že můžeme dokázat velké věci," poznamenal Necid.

Ani nechtěl domyslet, jak by se mu odcházelo na dovolenou, kdyby CSKA duel na půdě Besiktase nezvládl.

Případná prohra na turecké půdě totiž armádní klub mohla odsoudit až ke čtvrtému místu ve skupině, CSKA by přišel i o třetí místo zaručující alespoň jarní pokračování v Evropské lize.

Moskvané však situaci zvládli. Také závěrečná večeře a setkání hráčů s vedením klubu se v Istanbulu, kde hráči CSKA ze včerejška na dnešek nocovali, se už mohla nést v uvolněné atmosféře.

Tomáš Necid střílí gól do sítě WolfsburguFoto ČTK/AP


"Lidi z vedení liga určitě zklamala, jako nás všechny. Ale už se o tom nemluvilo, i když příští rok bude titul hlavním cílem. Každý si spíš vážil toho, že jsme udělali úspěch v Lize mistrů," líčil Necid.

"V Lize mistrů se to zlomilo naším domácím vítězstvím s Besiktasem, pak se nám povedly i oba zápasy s Manchesterem, což nám dalo sebevědomí do závěru skupiny," vysvětloval Necid, v čem spočívala proměna mezi ligovým a pohárovým CSKA.

Čtěte více:
Juventus vyřídil brankář. Butt se trefil z penalty »

Úterní postup potěšil i Necidovy spoluhráče Alexeje Berezuckého a Sergeje Ignaševiče. Ti se totiž v den utkání dozvěděli, že nesmějí nastoupit, protože měli pozitivní dopingový nález po listopadovém utkání na hřišti Manchesteru United. Zpráva dorazila do tábora CSKA v poledne, jen pár hodin před klíčovým zápasem v Istanbulu.

"Bylo to nepříjemné pro všechny, i kluci z toho byli mrzutí. Stalo se, příště se už snad podobná věc nebude opakovat," uvedl Necid. Potrestaní hráči zřejmě k trestu přišli ne vlastní vinou: od lékaře dostali lék Sudafed proti nachlazení, který není na seznamu zakázaných prostředků, ale obsahuje pseudoefedrin, a tak má klub povinnost užití tohoto léku předem oznámit, což lékař neudělal.



Necid tak spíše mohl utěšovat Tomáše Sivoka, svého spoluhráče z reprezentace, na jehož Besiktas poslední pozice zbyla. Právě Sivok po utkání v žertu hovořil o tom, že Necidovi během utkání musel domlouvat, aby se tak často neporoučel k zemi.

"To je ve fotbale mezi kamarády normální. Něco řekl on mě, já také nezůstal pozadu. Bylo to takové zpestření," popisoval s úsměvem Necid, který měl po zápase hodně napilno.

Po klubové večeři se dnes jako ostatní hráči už přímo z Istanbulu vydal sám po vlastní ose domů, jakmile hodinu po poledni přiletěl do Prahy, stačil si sbalit nejnutnější věci a vyrazil na dovolenou k moři, byť si destinaci nechal utajenou pro sebe.

Domů se Necid vrátí až těsně před Štědrým dnem. "Za celý rok toho mám dost, nemůžu se dočkat, až si teď trochu odpočinu," těšil se Necid, který za rok stihl nastřílet devět gólů v ruské lize a jeden přidal i na pohárové scéně.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud