29. července 2010 • 04:00

Největší hrozba Sparty v odvetě? Standardky

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V poločase bitvy o 4. předkolo Ligy mistrů vede Sparta nad Poznaní 1:0. Na pohárové scéně hodně nadějný výsledek pro odvetu. Co směrem k ní ukázal úvodní duel v Generali Areně? Jaké jsou letenské trumfy, naopak na co si musí dát Řepka a spol. pozor?  Deník Sport přináší šest hlavních bodů.



NA CO POZOR

Standardní situace
Z prvního zápasu uběhlo sotva osm minut a letenské akcie na postup mohly zamířit strmě dolů. Na trestný kop si sběhl na malé vápno stoper Arboleda, míč mu přistál přesně na hlavě, jen díky předvídavosti brankáře Blažka tisíciprocentní šanci neproměnil.



„Standardky budou pro Spartu největší hrozbou. Každý tým, kterému to nejde herně, na ně spoléhá, což je případ současné Poznaně,“ říká stoper Polonie Bytom Lukáš Killar, který v uplynulé sezoně odehrál oba ligové zápasy proti Poznani. Eliminace především Arboledy, nejlepšího hlavičkáře, bude tedy jednou ze zásadních věcí.

Pasivita
Sparta se dlouho hledala, než poprvé vystřelila na branku, uběhlo 70 minut. Poláci jí v prvním poločase zatápěli, úniků po stranách a následných centrů bylo ze strany hostů až příliš. Důvod? Pasivita. Když soupeř zjistil, že mu nehrozí nebezpečí, zapojoval se do útočné fáze ve velkém počtu hráčů. Na Letné z toho nedokázal profitovat, jenže na to nelze v odvetě spoléhat.



„V Poznani nesmíme být ustrašení, jako jsme byli v prvním poločase. Zlepšili jsme se až poté, co trenér a kapitán zvýšili o přestávce hlas,“ pověděl po úterním duelu německý záložník Niklas Hoheneder. „Sparta nesmí hrát pasivně. Na druhou stranu, pokud neudělá fatální chyby, Poznaň nemá na to dát jí dva góly,“ tvrdí Killar.

Pekelná atmosféra
Na Letnou dorazily necelé tři tisícovky fanoušků Poznaně, kteří byli pořádně slyšet. V Polsku jich přijde pětkrát tolik. Hostujícím mužstvům se v Poznani těžce „dýchá“. Mluví se o poznaňském peklu. „Víme, co nás tam čeká, nezbývá, než se s tím popasovat,“ říká hrdina úterního večera Erich Brabec.



„Bude to hukot. Ale pořád mnohem menší, než kdyby byly otevřeny všechny tribuny a přišlo 40 tisíc,“ podotýká Killar. „Když Sparta ukáže, že si to nenechá ujít, dá najevo sílu, domácí hráči i diváci budou víc a víc nervózní,“ dodává bývalý kapitán Kladna.

ČEHO SE DRŽET A ČEHO VYUŽÍT

Útočné noty po přestávce
„Zrychlili jsme hru a bylo to znát. Nakonec gólů mohlo být i víc,“ říkali do jednoho sparťané po utkání. Když po hodině hry najeli na útočné noty, Poláci byli zaskočeni, vzadu pod tlakem kupili chyby. Hlavně v poslední fázi zápasu se na ně valil jeden útok za druhým.



Byla by chyba bránit v Polsku jednobrankový náskok a třást se, jestli se to povede. Naopak vstřelený gól by zřejmě všechno vyřešil. „S tím souhlasím, Poznaň v současné by neměla sílu to zvrátit. Oproti jaru je ve velkém útlumu,“ říká Killar.

Lepší fyzická kondice
Den po zápase v Generali Areně se v polských médiích rozběhly diskuze o tom, že Lech není na začátku sezóny kondičně připravený. Obrat v utkání ve prospěch Sparty přikládají tamní fotbaloví experti právě horší fyzičce mužstva z Poznaně. „Sparta se ve druhé půli dostávala do tlaku, největší šance měla v závěru. Nevím, jestli je Lech připravený nebo není, ale na hřišti opravdu vypadalo, že mu ve druhém poločase docházely síly,“ uvádí Killar.

Větší rozehranost
Další trumf Sparty, který je na druhou stranu vykoupený únavou a zraněními. Zatímco Poláci mají v nové sezóně na kontě tři zápasy, Sparta dvakrát tolik. Před střetem se Spartou sice Poznaňští hýřili optimismem, na Letné však zjistili, že trápení s Baku ve 2. předkole nebylo náhodné. Ve třech zápasech dali jen jeden gól.



„Jsme nerozehraní,“ stěžoval si na tiskovce kouč Jacek Zielinski. „Rozebírá se tady, že polská liga měla začít mnohem dřív (pozn. – začíná o prvním srpnovém víkendu). Pohároví zástupci prý nejsou rozehraní. Myslím, že je to vidět,“ povídá Killar.

Tomáš Řepka bojuje o míč tvrdě.
Tomáš Řepka bojuje o míč tvrdě.


Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud