Karel Häring
4. srpna 2010 • 21:53

Sparta postupuje, ztráty jsou však velké

Autor: Karel Häring, jon, pan
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pražská Sparta zůstává ve hře o více než 180 milionů korun! A už teď má jistotu, že si zajistila pohárový podzim v Evropské lize, to v případě, že by v play off Ligy mistrů neuspěla. Do závěrečného kola kvalifikace ji poslala proměněná penalta Jiřího Kladrubského. Za úspěch zaplatila vysokou daň. V příštím zápase ji budou chybět vyloučení Sionko a Matějovský i vykartovaný Wilfried.



Dvojice K+K zařídila Spartě postup do play off Champions League. Václav Kadlec zařídil penaltu, kterou Jiří Kladrubský mazácky proměnil. Oba, stejně jako celý mančaft se může těšit na páteční los. V něm se dozví jméno soupeře, se kterým si to rozdají o tučný bonus.

Rosenborg Trondheim, FC Salcburk, Dinamo Záhřeb, Partizan Bělehrad a MŠK Žilina. To je kvinteto týmů, z nichž se bude protivník rekrutovat.

Sparta ze sebe odvalila nejtěžší balvan. Už teď ví, že ji nemine 1,2 milionu eur (cca 30 milionů korun), k domu další příjmy ze vstupného, případně bodového zisku ve skupině, ať už Ligy mistrů nebo Evropské ligy.

Marek Matějovský se prodírá přes Drygase.Foto Michal Beránek (Sport)


Takovou cenu má Kladrubského trefa. Klíčový moment se zrodil ve 49. minutě. Hoheneder vyslal z půlky hřiště dlouhý míč, spíš to byl odkop. Ale Václav Kadlec šel do souboje s Bosackim. Domácímu kapitánovi se dostala noha mezi končetiny sparťanského útočníka a trochu trhnul s ní. Diváci se hodně zlobili, když sudí Fautrel odpískal penaltu.


Přesnou střelou Sparta zvýšila svůj celkový náskok na 2:0 a domácí museli vstřelit k postupu tři branky. Dvojutkání bylo prakticky rozhodnuto. Ale klid přinesl až závěrečný hvizd, na hřišti to hodně vřelo, strkanice vyvrcholily v 80. minutě, kdy Matějovský udeřil loktem do Bosackiho. Ten ochotně upadl, načež do záložníka Sparty vrazil Peszko. Rozhodčí však vyloučil jak Matějovského, tak Bosackiho. A v 85. minutě viděl červenou kartu i Sionko za nakopnutí soupeře!

Kladrubský proměňuje pokutový kop.Foto Michal Beránek (Sport)


Tyto okamžiky jen umocňovaly, jak vysokou hodnotu měla proměněná penalta. Pro Letenské to bylo vysvobození, protože v první půli měli dvakrát velké štěstí. Zápas začal podobně jako v Praze, šancí Poznaně, po standardní situaci znovu hlavičkoval Kolumbijec Arboleda a trefil tyč! Druhá největší šance domácích přišla v nastavení první půle. Z pravé strany se prosadil Peszko, odcentroval přes Pamiče do malého vápna, odkud balon v poslední chvíli vykopl Sionko do bezpečí.


Co se odehrálo mezi oběma zmíněnými momenty? Hlavně boj, pohledných akcí k vidění nebylo. Domácí se tlačili logicky do útoku, ale ze hry si nevypracovali téměř nic. Nebezpečí z jejich strany hrozilo při standardních situacích, kterých měli v okolí vápna po faulech sparťanů až moc na nervovou soustavu fanoušků.

I Letenští nejvíce zaměstnali brankáře Kotorowského poté, co francouzský sudí zapískal nedovolený zákrok. Z přímého kopu po faulu na Sionka Matějovský vystřelil a gólman Lechu si musel pro míč doletět. Jinak to hostů směrem dopředu nešlo, s výjimkou jednoho rychlého kontru.

O Ligu mistrů se Sparta pokusí za čtrnáct dní, odveta se hraje v posledním srpnovém týdnu (24.-25.)

Lech Poznaň - Sparta Praha 0:1 (0:0)

Branka: 50. Kladrubský z pen. Rozhodčí: Fautrel - Apelli, Gringore (všichni Fr.). ŽK: Wilk, Arboleda - Wilfried, Brabec, Řepka. ČK: 80. Bosacki - 80. Matějovský, 85. Sionko. Diváci: 14.000 (vyprodáno). První zápas 0:1,
postupuje Sparta.

Sestavy:

Poznaň: Kotorowski - Wojtkowiak (86. Kielb), Arboleda, Bosacki, Gancarczyk - Drygas (57. Stilič), Injac - Peszko, Wilk (53. Tshibamba), Krivec - Wichniarek. Trenér: Zielinski.

Sparta: Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka (75. Hejda), Matějovský, Kadlec (77. Žofčák) - Wilfried (90.+2 Lačný). Trenér: Chovanec.

Závar v pokutovém území LetenskýchFoto Michal Beránek (Sport)



Klíčové momenty utkání. Sledovali jsme online:


Konec utkání. Fotbalisté pražské Sparty postupují do čtvrtého předkola Ligy mistrů, kde se však budou muset s velkou pravděpodobností obejít bez vyloučených Sionka a Matějovského a i Wilfrieda, který bude pykat za žluté karty.

90.
V poslední minutě se mohl mezi střelce mohl zapsat střídající Hejda, který těsně přestřelil břevno domácí branky.

87.
Dva vyloučení fotbalisté Sparty mohou být vzhledem k další účasti Pražanů ve čtvrtém předkole Ligy mistrů velmi nepříjemná.

85.
Tvrdý zákrok Libora Sionka u postranní čáry na polského hráče a rozhodčí vytahuje další červený kartónek. Hosté budou dohrávat v devíti.

82.
Tvrdý souboj Bosackého s Matějovským končí červenou kartou pro oba fotbalisty. Sparťanský záložník byl vyloučen za úder loktem, Polák za oplácení. Pro českého mistra by případná neúčast Matějovského v další fázi Ligy mistrů mohla být velice nepříjemná.

75.
Hřiště opouští Kucka, nahrazuje ho Hejda. O osudu utkání je s největší pravděpodobností rozhodnuto.

75.
A znovu Peczko hlavičkuje na branku Letenských. Slabý pokus však Blažek v klidu likviduje.

Wilfried v běžeckém souboji s Gancarzykem.Foto Michal Beránek - SPORT


74.
Peczko se dostal do veliké šance domácích. Obešel i gólmana Blažka, ale Pamič mu na poslední chvíli ukopl míč.

67.
Hosté čekají na rychlé protiútoky, do solidní šance se dostal Pamič, ale koncovka mu již nevyšla. Poznaň s postupujícím časem otevírá obranu, což bude možnost pro českého mistra utkání rozhodnout.

65.
Polský tým marně hledá cestu k brance Blažka. Sparťané bez problémů zastavují chaotické útoky domácích již v samém zárodku. Bez nápadu hrající Poznaň již jen těžko bude zápas otáčet.

Kladrubský proměňuje pokutový kop.Foto Michal Beránek (Sport)

49. Sparta dává gól! Po faulu na Kadlece proměňuje penaltu Jiří Kladrubský. Letenští sahají po postupu. Od Poznaňe by museli dostat tři góly, což je vzhledem k vývoji utkání nereálné.

46.
Začal druhý poločas. Poznaň Spartu hned přitlačila, roh ale zahrála špatně.

45.
V nastavení prvního poločasu Sparta málem inkasovala! Na hranici malého vápna se ocitl sám před Blažkem Wichniarek. V jasné příležitosti naštěstí míč netrefil, navíc stál v ofsajdové pozici. Ihned poté rozhodčí odpískal konec úvodní pětačtyřicetiminutovky.

40. Další žlutá pro Spartu! Řepka přidržel před vápnem Wichniareka a sudí neváhal vytáhnout kartu. Následný přímý kop trefil Gancarzyk z 20 metrů do zdi.

33. Strkanice před brankou Poznaně. Matějovský má rozehrávat standardku, v mele před vápnem domácí Arboleda udeří pěstí do zad Kucku. Delikt řízného stopera řeší sudí pouze domluvou.

20. První žlutou kartu v utkání obdržel Bony. Pro sparťanského útočníka je to už druhý trest v pohárech, Letenským v případě postupu do dalšího předkola bude jeden zápas chybět.

Příznivci Lechu v plné parádě.Foto Michal Beránek - SPORT


12.
Zatím největší šance Letenských. Pamič využil chybnou rozehrávku Poznaně, tečovaná střela šla těsně nad břevno.

8. Po vlažnějším úvodu se probudila i Sparta. Po faulu na Sionka zahrával slibnou standardku Matějovský. Jeho přímý kop skvělým zákrokem zlikvidoval gólman Kotorowski.

4. Zápas sotva začal a Sparta už mohla prohrávat! Na centr Krivetse si naskočil Arboleda a trefil tyč. Podobnou tutovku měl kolumbijský stoper už v úvodu zápasu na Letné.

Pro dnešní duel jsou kvůli renonstrukci stadionu otevřeny jen dvě patra ochozů za oběma brankami. Kapacita je přibližně 15 tisíc diváků.

Sparťané na trávník vyběhnou ve stejné sestavě jako v prvním utkání na Letné, trenér Chovanec postavil i trojici Kucka, Wilfried Matějovský, jejichž start nebyl kvůli zraněním jistý.
Závar v pokutovém území Letenských
Závar v pokutovém území Letenských




Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud