19. srpna 2010 • 17:34

Otazníky Sparty: Proč se točí v bludném kruhu?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA - Šok a rozčarování. To způsobil mezi letenskými fanoušky úterní výbuch Sparty v prvním utkání play off se Žilinou. Prohra 0:2 však hlavně vyvolala spoustu otázek. Deník Sport vybral pět nejdůležitějších a odpověděl na ně.



1. Padne generální sportovní manažer Jozef Chovanec? NE

V říjnu 2008 dostal Jozef Chovanec na Letné k roli generálního sportovního manažera i funkci hlavního trenéra A mužstva. Převzal tedy moc nad celým sportovním úsekem. Ale co vlastně za dva roky postavil? Jen bludný kruh. Nejdříve říkal, že začne Spartu stavět více na mladých hráčích a na těch fotbalistech, kteří budou mít srdce.



V prosinci 2009 po domácím debaklu 0:3 s Kodaní znamenajícím stop po základní skupině Evropské ligy pravil: „Hráči ve Spartě berou kvalitní výplaty, aby se mohli věnovat jenom fotbalu. Jenže pak přijde zápas s Kodaní, v plném hledišti je sedmnáct tisíc diváků, kteří vidí jedenáct ploužících se fotbalistů. To skončí.“

Jinými slovy po roce nic nezměnil. A začal budovat znova. Tentokrát už ovšem s akcentem na zkušenější fotbalisty. Ale zase nic. Sparta už nestačí ani na Žilinu, tým s „odloženými“ hráči z české ligy. Zaostává za ní po všech stránkách: v kondici, ve způsobu hry, ve výběru hráčů. Chovanec však opět hází vinu na hráče. K manažerskému selhání se nehlásí. Může, klubový šéf Daniel Křetínský mu to baští.

2. Omlouvá Spartu nepřítomnost pěti opor?
NE

Pod bídný výsledek se absence pětice hráčů podepsala, to je jasné. Ale to ještě neznamená, že to Spartu omlouvá. Není to tak. Kdo chyběl nejvíce? Přece tato trojice: Wilfried, Sionko, Matějovský. Všichni do jednoho stáli kvůli disciplinárnímu trestu. Buď neudrželi nervy, nebo hráli opakovaně příliš tvrdě.



Jinými slovy: mohli si za to sami. Je to vlastně podobná chyba, jako když se, například, srazí gólman s bránícím hráčem a následně padne gól.

Vinu však nenesou pouze karetní hříšníci. Kus z ní padá i na realizační tým, který podle všeho s mužstvem na této stránce špatně pracuje. Příkladem budiž i zbytečné žluté tresty pro Řepku a Brabce, které je nepustí do žilinské odvety.

3. Může mít Sparta konkurenceschopné náhradníky? ANO

Není jediný důvod, proč by tomu tak nemělo být. Základem však je, vědět, jak na to. Ví to Chovanec a jeho spolupracovníci? Prokazují, že nikoli. Stačí si připomenout poslední transfer. Ze sestavy vypadne „dispečer“ Matějovský. A tak Sparta honí narychlo Vachouška. „Má zkušenosti a je to fotbalista s herní inteligencí,“ vysvětlí Chovanec.



Dobrá, ale jeho herní pojetí je už pro Evropu dávno zastaralé. Navíc nikdy nebyl dynamický a nyní už tuplem ne. Takže Sparta kupuje hráče s přesvědčením, že jí pomůže vykopat postup do Ligy mistrů, přitom daný hráč k tomu nemá předpoklady. Podobně tomu bylo u Matějovského. Jeho fotbal neodpovídal „anglickým normám“, ale letenská generalita ho za nemalé peníze angažuje s cílem posunout výkon mužstva k evropské laťce.

Přitom Chovanec při každé příležitosti zdůrazňuje, že on a jeho štáb mají všechny posily dlouhodobě odsledované a vědí o nich všechno. Jestli se touto optikou dívají i na výchovu vlastních talentů, pak by to byla pro sparťanskou budoucnost hotová katastrofa.

4. Může hrát Sparta progresivní fotbal?
ANO

„Myslel jsem si, že nás Sparta bude napadat výše, že nás víc potrápí presinkem. Že tak nehrála, tím nám to trochu ulehčila,“ konstatoval po výhře v Praze žilinský kouč Pavel Hapal. Vždyť známé skutečnosti k tomu domácí vybízely.



K přednostem Žiliny totiž patří ofenziva a ne defenziva. Tudíž by se slušelo trochu si vyšlápnout na obránce soupeře a dostat je při rozehrávce pod tlak. Nutit je k chybám. Jenže současná Sparta vysunuté napadání vůbec nepoužívá. Jen postaví na půlící čáře blok a vyčkává.

Není však žádná překážka pro to, aby presink byl i ve sparťanském rejstříku. Vždyť pod jeho praporem dobyla za trenéra Hřebíka osmifinálovou skupinu Ligy mistrů. Že by to tenkrát šlo a teď už ne? Tím se snad už nikdo nenechá „nakrmit“. Vyžaduje to však dobrého učitele, který umí zmíněnou látku naučit. Vedení, které to bude vyžadovat. A hráče, kteří budou lační po výuce evropského fotbalu a české lekce typu „bago a hra“ jim budou málo.

5. Dopadne Sparta jako Slavia před rokem? NE

Pro osvěžení paměti: Slavia loni nebrala nic jiného než postup přes Šeriff Tiraspol do play off Ligy mistrů. Jenže v poslední minutě dostala gól, s outsiderem vypadla a z téhle rány se vlastně nevzpamatovala dodnes.



Spartou tahle rána taky zatřese, a to pořádně. Miliony ležely přece tak blízko! Výsledkové i herní trápení (ano, ještě větší) podle všeho přijde. Jenže Letenští se z toho na tuzemské scéně vylížou. Proč? Kádr je zkušenější, a to se přes všechny výhrady k některým jménům. Blažek, Řepka, Brabec, Sionko prostě doma nedopustí dlouhodobý útlum.

A navíc, vztahy uvnitř vedení klubu nejsou tolik narušeny jako svého času v Edenu, kde generální ředitel Doležal odvolával kouče Jarolíma proti vůli vlastníka Rosena. I tohle stáhlo červenobílé mocně ke dnu.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud