Jakub Konečný
5. listopadu 2010 • 11:15

Když prachy zachrání cizinec. TOP 5 gólů legionářů

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Africké duo Bony Wilfried – Léonard Kweuke vystřílelo Spartě v Lausanne výhru – a s největší pravděpodobností i postup do jarního play-off Evropské ligy. Nebylo to poprvé, co českému klubu zajistila body a peníze zahraniční akvizice. Server iSport.cz vybral hned pět předchůdců letenských bijců.



1. IGOR GLUŠČEVIČ (Sparta Praha)

2003/04 LM (III. předkolo) Vardar Skopje – Sparta Praha 2:3

Pražské angažmá tohoto světoběžníka dopadlo špatně, nicméně ne po finanční stránce. Vždyť trefa Igora Gluščeviče znamenala v konečném účtování postup do Ligy mistrů a tím pádem i prémii pro klubovou pokladnu přesahující 100 milionů korun.

Podívejte se na Gluščevičovu kontroverzní trefu:

Video se připravuje ...


Srbský útočník tehdy prodal své zkušenosti a důvtip. Využil toho, že si brankář Vardaru rovná zeď, a poslal míč z kroku do odkryté poloviny jeho branky.

„Byl to okamžitý nápad. Viděl jsem díru, a tak jsem vystřelil,“ řekl pak. Na horké makedonské půdě to byl odvážný kousek od něj i od norského sudího Terjeho Haugeho, který gól navzdory protestům domácích uznal.

2. TIJANI BELAID (Slavia Praha)

2007/08 LM (základní skupina) Slavia Praha – Steaua Bukurešť 2:1

Vysněná premiéra Slavie v hlavní soutěži Ligy mistrů dopadla vítězně díky pohotovosti tuniského záložníka, který tehdy v červenobílém klubu hostoval z Interu Milán.

Tijany Belaid se raduje z gólu do sítě Steauy BukurešťFoto Michal Beránek (Sport)

Tijani Belaid využil souhry Františka Dřížďala se Stanislavem Vlčkem a bez přípravy napálil míč do sítě. Po utkání pak přijímal gratulace ze všech stran.

Ozval se mu dokonce i nedávný spoluhráč Olivier Dacourt z Interu. „Volal mi, že viděl mé jméno mezi střelci úvodního kola Ligy mistrů, takže mi chce blahopřát k dobrému začátku,“ pýřil se Belaid.

3. PETER BABNIČ (Sparta Praha)

2001/02 LM (základní skupina) Spartak Moskva – Sparta Praha 2:2

Ano, to byla ta slavná sezona, kdy Sparta pod vedením trenéra Jaroslava Hřebíka v Lize mistrů válcovala mnohem slavnější a bohatší mužstva. Už s jistým postupem v kapse jeli letenští do Moskvy, kde záhy přišli o neprůstřelnost a hrozila jim první prohra.

Petr Babnič (vlevo) se raduje se svými spoluhráči ze Sparty Petrem Čechem, Tomášem Hübschmanem, Martinem Kleinem a Tomášem ČížkemFoto Pavek Mazáč (Sport)

Při posledním rohu ve třetí minutě nastaveného času však brankář (!) Petr Čech svou střelou způsobil závar, na jehož konci byla gólová hlavička Petera Babniče. Sparta tak na poslední chvíli udržela neporazitelnost v Lize mistrů i v pátém zápase za sebou... Dnes to zní jako sci-fi.

4. FILIP HOLOŠKO (Slovan Liberec)

2004/05 Pohár Intertoto (semifinále) FC Nantes – Slovan Liberec 2:1

Filip HološkoFoto Archiv Sport

Slovenský reprezentant, který si nyní vydělává báječné peníze v Besiktasi Istanbul, řídil před šesti lety svými góly spanilou jízdu Liberce letní pohárovou soutěží.

Ve třetím kole odklidil Filip Hološko z cesty Rodu Kerkrade a v semifinále jeho zásah na hřišti Nantes značil postup do samotného finále Poháru Intertoto proti Schalke. Bohužel ani v jednom z duelů proti Němcům nemohl Hološko nastoupit, takže se sladká tečka nakonec nekonala.

5. BAFFOUR GYAN (Slovan Liberec)

2002/03 Pohár UEFA (II. kolo) Slovan Liberec – Ipswich Town 1:0

Bratr mnohem známějšího Asamoaha Gyana, jedné z hvězd letošního mistrovství světa, se v odvetě proti tradičnímu anglickému klubu prosadil v 87. minutě a byla z toho výhra 1:0.

Jelikož stejným výsledkem skončil i první zápas, následovalo prodloužení a penaltový rozstřel, v němž prokázali pevnější nervy Severočeši. Bohužel hned v následujícím kole však narazili na kata českých klubů Panathinaikos Atény.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud