Robert Neumann
21. května 2009 • 15:00

Spartě hrozí kontumace!

Autor: Robert Neumann, Stanislav Hrabě
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Distanc pro hráče, finanční postih pro klub, dokonce i kontumace. Takové mohou být následky pro Spartu s Mladou Boleslaví a jejich útočníky Václava Kadlece, respektive Jana Chramostu.



Důvod? Kluby jim zatrhly start na kvalifikaci ME za reprezentaci do 19 let, která začíná dnes v Estonsku.

Tento krok rozpálil jak kouče „devatenáctky“ Aleše Křečka, tak i šéfa reprezentační oddělení ČMFS Jiřího Nevrlého. Ten dal už včera podnět disciplinární komisi, aby se zabývala postupem Mladé Boleslavi. A pokud nastoupí o víkendu v lize letenský Kadlec, obrátí se na fotbalový soud i v záležitosti Sparty.

Václav KadlecFoto Jaroslav Legner (Sport)


„ Ze strany klubů nebyla dodržena pravidla, proto žádám o postih,“ řekl Sportu Nevrlý. Proč postupoval jinak v případě Boleslavi? „Kadlece omluvili, že je zraněný. Ve čtvrtek jde na kontrolu, počkáme tedy, jestli se objeví v sobotní ligové sestavě. Chramosta byl v nominaci, nepřišel, tudíž jsem požádal disciplinární komisi o vyřešení ihned,“ vysvětlil. Aby toho nebylo málo, na sraz se z neznámých důvodů nedostavil ani útočník Jihlavy Matěj Vydra.

Odlišné by byly případné tresty. Zatímco Středočeši můžou vyfasovat pokutu a Chramosta zákaz činnosti, aniž by v lize nastoupil, Spartě hrozí kontumace. A to, pokud nasadí Kadlece v sobotu proti Jablonci.

Jan ChramostaFoto Barbora Reichová SPORT


„Neuvolnění hráče klubem pro potřeby reprezentace může vést k zahájení disciplinárního řízení. Nechci předjímat verdikt, ale klubu hrozí finanční postih, hráči zákaz činnosti. Kontumace by se vztahovala na případ, kdyby se hráč ze zdravotních důvodů omluvil a následně nastoupil k soutěžnímu utkání,“ pověděl předseda disciplinární komise Alexander Károlyi.

O Chramostovi rozhodne komise ve čtvrtek »

K neuvolnění svých hráčů vedl kluby záměr neoslabovat se v dramatickém závěru soutěže, kdy usilují o druhé místo. Jak Kadlec, tak Chramosta se stali v průběhu jara jejich klíčovými postavami.

„Za prvé, Kadlec dorazil na sraz s potvrzením, že má problém se svalem. Druhá věc je, že by během jara nastupoval už za třetí reprezentační výběr. A to ve chvíli, kdy jsme se rozhodli, že jeho ideální místo bude v A-týmu. Přístup svazu nám s tím nekoresponduje. Zkrátka je ve věku, kdy mu může nadměrná zátěž ublížit,“ uvedl letenský mluvčí Ondřej Kasík, který si nemyslí, že by byla Sparta sankciována.

„Nevěřím, že bychom měli být stavěni před disciplinární komisi za neuvolnění hráče, který během jara v jiných reprezentačních výběrech již dvakrát reprezentoval.“

Stanovisko Boleslavi je odlišné. Zástupcům klubu prý před týdnem slíbil kouč „jedenadvacítky“ Jakub Dovalil, že Chramostu zařadí pro červnovou kvalifikaci na San Marino.

„Na základě této dohody a vytíženosti hráče pro ligu a jedenadvacítku jsme se rozhodli, že s devatenáctkou nikam nepojede,“ tlumočil stanovisko Středočechů mluvčí Jiří Koros.

„Platí zásada, že když je nějaký hráč povoláván do nějaké věkové kategorie, není už vláčen v další. A vyšší má přednost před nižší. Bohužel toto pravidlo pan Nevrlý nerespektuje,“ podotkl trenér „lvíčat“ Jakub Dovalil.

„Pan Dovalil sice říká hezké věci, ale opatrnické. Chramosta nebyl nikdy v jedenadvacítce, byl nominovaný až teď do devatenáctky. Měl být tedy s ní. Samozřejmě chápeme kluby, nejsme hloupí, hraje se o hodně. Prostě žádné výjimky, měli přijet, byli v nominaci. Nazdar,“ uzavřel Nevrlý.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud